A kormányfő sem minisztereitől, sem a Fidesz-frakció tagjaitól nem tűri el, hogy akár csak tartózkodjanak a boltzár eltörléséről szóló parlamenti szavazásnál: mindenkinek támogatnia kell a kormány döntését.

Kirúgatja magát, ha nem támogatja

A témáról döntő hétfői kormányülésen az Origo információi szerint elhangzott: az állását kockáztatja az a fideszes miniszter, aki kormánytagként nem támogatja a várhatóan keddi parlamenti szavazásnál a kormány időközben hivatalosan is benyújtott előterjesztését a vasárnapi boltzár visszavonásáról.

Orbán Viktor vasszigorral követeli meg a frakciótagok és a miniszterek támogatásátForrás: AFP//Thierry Charlier

Forrásaink szerint Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői kormányülésen egyértelművé tette: a kormány beleállt a boltzár eltörlésébe, és az a tárcavezető, aki ezt nem támogatja a szavazásnál, másnap már nem miniszter. 

A KDNP-sek azért kivételek

Információink szerint az utasítás csak a fideszes miniszterekre vonatkozik, a KDNP-s tárcavezetőkre nem. Alighanem azért, mert mint arról az Origo beszámolt, a kereszténydemokraták két vezető politikusa – Semjén Zsolt elnök és Harrach Péter frakcióvezető – bejelentette, hogy kitartanak a boltzár mellett, ezért a parlamenti szavazásnál a KDNP-sek tartózkodnak. 

Tehát Orbán utasítása nem vonatkozik sem a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterre, vagyis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesre, sem a szintén kereszténydemokrata Simicskó István honvédelmi miniszterre, sem pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterre. 

Fegyelmet vár a frakcióban is 

A Fidesz-frakció tagjaitól az Origo arról is értesült, hogy hasonló szigort tart a miniszterelnök-pártelnök a Fidesz képviselőcsoportjában is. A hétfői frakcióülésen elhangzott, hogy a voksoláskor a frakciótagok kötött mandátummal rendelkeznek: csak támogató voksot szabad leadniuk. 

Úgy tudjuk, az elvárt frakciófegyelemről tartottak szavazást is a képviselőcsoportban. Ez a szavazás ugyan nem volt egyhangú, mert többen amellett voltak, hogy lehessen legalább tartózkodni, ám végül ők kisebbségben maradtak.