Húsz év után emeltek vádat négy férfi ellen, akik az ügyészség szerint megpróbáltak megölni egy fővárosi fogathajtót.

Nyakon, combon és ágyékon lőtték 199 6. november 13-án a Fiumei úti ügető egyik fogathajtóját. A támadók elmenekültek, az akkor 32 éves férfi életét pedig csak gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Eltelt néhány év

A Fővárosi Főügyészség a bűncselekmény elkövetése után 20 évvel vádat emelt a feltételezett elkövetők ellen: a négy férfinek előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt kell felelnie. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott

a Fiumei úti sírkert egyik épületének tetejéről tüzelt, és 24 méterről négy lövést adott le a sértettre.Egy társa megfigyelőként segítette a merényletet, a többiek pedig autóikkal biztosították volna a menekülést.

Taxival menekültek

Ez nem sikerült nekik: két, a közelben várakozó férfit rendőrök igazoltattak, majd le be is vitték őket, mivel kocsijukban lőszert találtak. Az első rendű vádlott és közvetlen segítője így taxival menekült el a helyszínről.

Új információk 

Mint a rendőrségtől megtudtuk, a vádemelés azért tartott 20 évig, mert

a nyomozást a korábban eljáró hatóság 1997 július 11-én megszüntette.

A Nemzeti Nyomozó Iroda viszont új információkhoz jutott, ezért 2014 szeptemberében újra megnyitották az ügetős aktát. Arról, hogy mik voltak ezek az új adatok, a rendőrség sajtóosztálya nem közölt részleteket.

Napokkal a Prisztás-ügy után

A fogathajtót két héttel támadták meg, hogy Óbudán végeztek Prisztás Józseffel, a kilencvenes évek éjszakai életének egyik legvagyonosabb, olajügyekben is érdekelt vállalkozójával. A hajtó a Pestisracok.hu szerint üzleti kapcsolatban állt Prisztással, versenyzett az üzletember lovaival.

A Prisztás-gyilkosság miatt első fokon, megismételt eljárásban  tíz év fegyházra ítélék Portik Tamást, Az elsőfokú bíróság szerint Portik egy elszámolási vita miatt ölette meg 1996 őszén a férfit.

Portik Tamás elsőrendű vádlottról leveszik a bilincset a Prisztás József meggyilkolása ügyében tartott tárgyaláson.Fotó: Origo

Az ügy másodrendű vádlottját, aki a vádhatóság szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, elsőfokon kilenc évre ítélték.