Szomorú eladók, vidám vevők a boltzár eltörlése után

CBA vasárnapi nyitvatartás
CBA vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen szélsőséges a hangulat a boltokban, mint hétfőn, körülbelül 20 perccel az után, hogy bejelentették: a kormány visszavonja a vasárnapi boltzárat. Egyébként hiába törli el a parlament akár már ezen a héten a vasárnapi boltzárat, több hétbe is telhet, mire mindenhol visszaáll a régi rend. A boltoknak ugyanis újra kell szervezniük a teljes munkafolyamatot a beszállítóktól a munkaszerződéseken át a hely bérléséig. A Westend már tárgyal az üzletekkel az új feltételekről. 
Vágólapra másolva!

A vásárlók és eladók még nem hallották a hírt a szerkesztőséghez közeli, a kínai fröccsöntőipar teljes szortimentjét és némi élelmiszert is felvonultató áruházban alig több mint negyed órával az után, hogy a kormány bejelentette, visszavonja a vasárnapi boltzárat. Túlzás nélkül állítható, hogy

a vevők az örömmámor szélére sodródtak

a hír hallatán, volt kisnyugdíjas, aki annyira megzavarodott, hogy egy második leakciózott kefirt is betett a kosarába.

Sikerült értelmezni Forrás: Tumblr/Rosalind damba

Nem találtunk vevőt, aki szomorú lett volna, bár egy – ugyancsak idős – ügyfél azt mondta, ő már megszokta, hogy vasárnap nem vásárolhat, ő megvesz mindent a hét hat napján.

Dolgozott már vasárnap?

A bolt dolgozói szomorúan ingatták a fejüket. „Mondja, dolgozott már vasárnap?” – kérdezte tőlem egy alkalmazott, miközben a fröccsöntött kádkilépőket és a sárga kiskacsás körömkeféket igazgatta.

„Igen” – válaszoltam megértő mosollyal. „Na, akkor el tudja képzelni, hogy most mennyire örülök. Annyira jó volt vasárnap nem dolgozni!” – tette hozzá sóhajtva, majd átfordult a kekszes sorhoz.

„Rég pihensz, lantom, szerelem dalától, S húrodon váltig remeg a csaló kéj; Zengj; de bú többé le ne nyomja hangod Tiszta folyását” – idézhette volna Vörösmarty Mihályt a pénztáros hölgy, de nem tette, hanem csak ennyit szólt:

mi a boltzár előtt sem voltunk nyitva, de akkor sem leszünk, ha visszacsinálják a vasárnapokat.

A miértet firtató kérdésre ő is kérdéssel válaszolt: „Maga dolgozott már vasárnap?”

A biztonsági őr dörzsölt

„Nevetséges” – mondta a közeli Tescóban egy kódleolvasóval kódokat leolvasó középkorú hölgy a hír hallatán. „Nincs az az isten, hogy én vasárnap visszaálljak dolgozni” – tette hozzá. „És ha muszáj lesz?”

„Azt még nem tudom” – válaszolta, és dühödten leolvasott még két kódot. Húsz év körüli kolleginája nem volt ennyire határozott, azt mondta,

ő is szomorú lesz, ha tényleg visszavonják a boltzárat, de azt reméli, a hír mégsem igaz.

Ők akkor most bezárnak? Fotó: Polyák Attila - Origo

A biztonsági őr dörzsölt fickó, ő ugyanis nem mondott semmit, csak megigazította a fülhallgatóját.

A vevők itt is boldogok voltak a hírtől. Délidő volt, sokan a közeli irodákból szaladtak le némi majonézes kukoricáért és péksüteményért.

– nyilatkozta a pénztárhoz álló hosszú sorban egy informatikus kinézetű fiatalember, akinek a kosarában teljes kiőrlésű, magvas péksütemények sorakoztak egy felvágottas csomag mellett. Annak viszont nem – tette hozzá –, hogy tele van a bolt, és csak egy kassza üzemel.

Verseny a gyors nyitásért

A leggyorsabbak akár már ezen a héten is kinyithatnak vasárnap, több kereskedőnek azonban hosszabb időbe telik, mire újraszervezi a munkát – mondta az Origónak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A kereskedelemben jelentős a munkaerőhiány Forrás: Origo

A kormány nem egyeztetett az érdekképviseletekkel a vasárnapi boltzár eltörléséről, ezért Rogán Antal bejelentése váratlanul érinti a boltok vezetőit. Mivel a kabinet érdeke, hogy minél előbb túl legyenek ezen az ügyön, várhatóan már kedden megszavazzák az erről szóló indítványt.

  • Hétfőn benyújtotta a kormány a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló nyilatkozatot.
  • Kedden szavaznak róla a parlamentben.
  • A benyújtott javaslat szerint a törvény a kihirdetést követő napon lép életbe. Miután megszavazzák az előterjesztést, a köztársasági elnöknél pattog a labda, akinek 15 napja van arra, hogy aláírja és kihirdesse a törvényt. Ez azt jelenti, hogy a legkorábban ezen a hétvégén, legkésőbb az április 30-i hétvégén már nyitva lehetnek a boltok (Áder János ugyan elvileg visszaküldheti a törvényt, ám erre szinte nulla az esély).

A gyakorlat azonban eltérhet ezektől az időpontoktól, a kereskedőknek ugyanis teljesen újra kell szervezniük a munkafolyamatot.

  • Az egyik legnagyobb kérdés a szükséges munkaerő biztosítása. Ezt több helyen megoldhatják úgy is, hogy a vasárnapi boltzár után bevezetett hosszabb hétköznapi nyitvatartást újra lecsökkentik, és átcsoportosítják a munkaerőt vasárnapra.
  • Módosítani kell a szerződéseket a munkavállalókkal, illetve a helyiséget biztosító tulajdonossal.
  • A bevásárlóközpontoknak is lépniük kell, bővíteni kell a takarítógárdát, illetve újabb biztonsági őrökre is szükség lehet.
  • A boltoknak tárgyalniuk kell a beszállítókkal, akiknek nagyobb mennyiségű árut kell szállítaniuk. Áruhiány az Origónak nyilatkozó szakértők szerint nem valószínű.

A gyors vasárnapi nyitásért már megindult a verseny a boltok között, az Origo információi szerint például

a Westend bevásárlóközpont már meg is kezdte a tárgyalásokat az üzletekkel.

„A tulajdonosok telefonon hívogatnak Rogán Antal bejelentése óta, megkezdtük az egyeztetést az üzletekkel. Egyelőre nem tudjuk, hogy melyik vasárnap nyithatunk ki” – mondta az ügyvezető igazgató.

A vevők örültek a boltzár eltörlésének Forrás: Origo

A Lidlnél úgy számolnak, hogy ha kedden rábólint a parlament a vasárnapi boltzár eltörlésére, akkor a hatálybalépést követően az üzletlánc boltjai vasárnap is nyitva lesznek.