Orbán azt mondja, nincs strómanja

2016.04.11. 17:45

Sose volt vagyonos ember, most sem az, és strómanja sincs – mondta Orbán Viktor a parlamentben, a Jobbik kérdésére válaszolva. Az ellenzéki párt arra volt kíváncsi, vajon a felcsúti polgármester a kormányfő strómanja-e.

Sose volt, sosem lesz, most sincsen semmilyen strómanom – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva. A miniszterelnököt a jobbikos Vona Gábor kérdezte, azt firtatva: Mészáros Lőrinc a strómanja-e. 

Nem vagyonos ember 

A kormányfő a témánál maradva elmondta azt is, hogy 1990 óta országgyűlési képviselő, sosem volt vagyonos ember, most sem az, és nem is lesz az. Mint arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor friss vagyonnyilatkozatából valóban nem egy különösebben vagyonos ember képe rajzolódik ki. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Jobbik kérdésére válaszoltForrás: MTI/Kovács Tamás

A január végén leadott és a tavaly év végi állapotot tükröző vagyonleltár szerint  Orbán Viktor ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökken. A vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy 5,5 millió forint bevétele származott tavaly könyvkiadásból.

Tartozása is alig apad

A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. 

Vagyonnyilatkozat
Orbán Viktor
titulus: miniszterelnök, pártelnök
párt: Fidesz
Jövedelem (bruttó - Ft/hó)
20141.731.400
20151.731.400
Kormányfői fizetés továbbra is havi 1,507 ezer forint, képviselői tiszteletdíj havi 224 ezer, pártelnöki fizetést nem kap.
Megtakarítás (Ft)
2014930.000
20155.053.000
Feleségével közös bankszámláján már több mint 5 millió forint van, mivel könyvkiadásból származó egyszeri jövedelmét 5,5 millió forintot megkapta.
Adósság (Ft)
20148.289.000
20157.167.000
Feleségével közösen felvett jelzáloghitelből még meglévő tartozás.
Vagyonelemek
Egy fővárosi, XII. kerületi, 233 négyzetméteres ház felének, valamint 5025 négyzetméter felcsúti földterület tulajdonosa, de utóbbit 50 évre ingyenes használatba adta a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak.

Emellett a Fidesz elnöke a bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit – amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak –, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát. 

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs Orbán Viktornak.

Míg a feleségével, Lévai Anikóval közös számláján tavaly 930 ezer forint volt, a most nyilvánosságra hozott bevallásban itt 5 millió 53 ezer forint szerepel, ugyanakkor a jövedelménél jelezte, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból. 

Feleségével, Lévai Anikóval közös a számlájuk és a tartozásuk isForrás: MTI/Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

A miniszterelnök 2002-ben vett fel – feleségével közösen – 20 millió forint jelzáloghitelt, amelyből fennálló tartozása 7 millió 167 ezer forint. Az előző bevallásához viszonyítva ez azt jelenti, hogy egy év alatt 1 millió 122 ezer forintot törlesztett. 

Orbán Viktor jövedelmeként tünteti fel, hogy törvény szerinti javadalmazást kap miniszterelnökként a Miniszterelnöki Kabinetirodától és képviselőként az Országgyűlés Hivatalától. A Fidesz elnökeként azonban határozatlan ideig nem vesz fel fizetést, ahogy ezt a tavalyi bevallásában is jelezte.

Juhász is firtatja a vagyonát

Nemcsak a Jobbik, hanem egy másik ellenzéki párt, az Együtt is erősen firtatja a miniszterelnök vagyonát. Sőt, mint arról az Origo is beszámolt, Juhász Péter, az Együtt politikusa vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen. 

Juhász Péter, az Együtt politikusa is Orbán vagyonát firtatjaFotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász Péter azt gyanítja, hogy sokkal nagyobb a vagyona, mint amit bevall. Szerinte azért, mert Orbán apja szerezte meg azt az ingatlant, ahol 13 hektáron öt kastélyjellegű épület is áll, és ezt őrzi Orbán kutyája is.

Csakhogy – írta meg az Origo is – nem indult vagyonnyilatkozati eljárás a kormányfő ellen, hiába kérte az Együtt alelnöke. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK