Politológus: Presztízsveszteség, de logikus lépés

2016.04.11. 12:16

A vasárnapi boltzár eltörlésével a kormány kihúzta a szocialisták másik két kérdésének méregfogát ettől függetlenül a lépés nagy presztízsveszteség – vélte Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a kormány rájött, hogy a vasárnapi boltzár a teherviselő középosztálynak fáj, akik között nagyon sok a Fidesz-szavazó. 

Váratlanul érte a vasárnapi boltzár eltörlése Kiszelly Zoltánt. A politológus arra számított, hogy 

a kormány Harrach Péter ötletét fogadja meg, 

aki öt helyett 12-re növelte volna a szabad vasárnapok számát.

Elé ment a népszavazásnak

A döntés ennek ellenére teljesen logikusnak tűnik a számára.

„A kormány így az egész népszavazás elé tudott menni, az MSZP három kérdése közül erősorrendben ugyanis ez volt a legfontosabb. A másik két kérdésre már egyáltalán nem biztos, hogy összegyűlik a 200 ezer aláírás. A torpedójátékot így a Fidesz 1:0-ra a saját javára fordította”  – mondta Kiszelly. 

A politológus elismerte, hogy a törvény visszavonása mindenképpen presztízsveszteség a kormánynak,  de mivel a választásokig még van két év, könnyen lehet, hogy addig elfelejtik a szavazók. 

„A vasárnapi boltzár a teherviselő középosztálynak fáj, akik között rengeteg a Fidesz-szavazó” – emlékeztetett a szakértő. 

A labda a cégeknél van 

Kiszelly Zoltán úgy véli, a kormány ezzel a lépéssel átdobta a labdát a cégeknek, hiszen a vasárnapi pótlékkal tulajdonképpen megdrágítja a nyitvatartást. Ez a nagyobb cégeknek nem feltétlenül lesz probléma, de a kisebb üzleteknek gondot jelenthet – mondta.