Visszavonja a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló döntést, így okafogyottá válik az MSZP népszavazási kezdeményezése. Az MSZP visszavonulásról beszélt, a KDNP lefagyott, a politológus szerint a Fidesz rájött, sok szavazóját veszítheti el.

A kormány azt javasolja, hogy az Országgyűlés vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, és álljon vissza a korábbi rendszer. 

Ezt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen a kormányülés szünetében. Az ülésen a kabinet áttekintette az egy éve hatályos szabályozás tapasztalatait.

Egy héten belül minden a régi

Rogán Antal azt is mondta, sürgős tárgyalást kérnek a parlamenttől, így akár egy héten belül visszaállhat a korábbi rendszer. A miniszter felidézte, hogy annak idején egyéni képviselői indítványra támogatta a kormány a vasárnapi boltzárral kapcsolatos javaslatcsomagot, ami a pihenőnap megteremtését célozta. 

Egy év után áttekintették a rendszert. 

Varga Mihály elmondta: a tárca vizsgálta a forgalmat, a piac átrendeződését és a munkavállalók helyzetét is. Szerinte a döntés nem okozott visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterFotó: Bielik István - Origo

Egyetlen olyan üzlettípus volt, ahol a forgalom csökkent, ez a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem. Az online pénztárgépek mutatóit vizsgálva is a forgalomnövekedés volt tapasztalható – tette hozzá.

Bővült a forgalom

A nemzetgazdasági miniszter szerint az élelmiszereknél 4,9 százalékos, míg a nem élelmiszer jellegű termékek kereskedelmében 7 százalékot meghaladó forgalomnövekedést mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal számai. 

Míg 2014-ben 183 ezer ember dolgozott a szektorban, addig 2015 végén ennél 3300-zal több  – ismertette Varga Mihály.

Teljesültek a célok

Rogán Antal szerint „jelentős részben teljesültek” azok a szándékok, amelyekkel a kormány belevágott a vasárnapi boltzár kérdésébe.

Más szempont is van

Fontosak az elemzések, a gazdasági mutatók és a számok, de a kormánynak fontosabb, hogy az emberek hogyan vélekednek erről – mondta Rogán Antal, aki elismerte: „nagyon sokan vannak a lépés ellenzői”. szerinte nem sikerült meggyőzni az emberek többségét, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megkönnyíti az életüket. 

Rogán Antal szerint egy hét múlva visszaállhat a régi rendszerForrás: MTI/Balogh Zoltán

Rogán Antal szerint most sokkal fontosabb népszavazásra bocsátandó kérdés a kötelező betelepítési kvótáról szóló referendumkezdeményezés. 

Miért éppen most?

A kormány egyébként is készült arra, hogy egy év után értékelje a helyzetet, és megállapították, hogy a döntés a célokat beváltotta ugyan, de más szempontokat is mérlegelni kell, valamint azt is szem előtt kell tartani, hogy nem tudták meggyőzni az embereket az intézkedés hasznosságáról – mondta Rogán Antal arra a kérdésre, hogy miért éppen most döntött így a kormány. 

Orbán Viktor kormányfő nemrég még kiállt a boltzár mellettForrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Máthé Zoltán

Érdekesség, hogy pár napja, pénteken még Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott a Kossuth rádióban, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmát pártolja,  nem akarnak megfosztani senkit attól, hogy dolgozzon vasárnap, de nem akarják, hogy ez kényszer legyen. Igaz, a kormányfő azt is megjegyezte, hogy hétfőn, a tények tükrében döntenek a továbbiakból. 

Nyakó: Na, ugye!

Nyakó István az Origo kérdésére az elsők között reagált: Szentül meg voltam győződve arról, hogy fülüket-farkukat behúzva vissza fognak vonulni.”  Azt mondta, a szocialisták „a nép igényének megfelelően” szavaznak majd a parlamentben, és támogatni fogják a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló fideszes indítványt. 

Nyakó István szocialista politikus a Nemzeti Választási Iroda aulájábanFotó: Szabó Gábor - Origo

A szocialista politikus szerint ez az első ügy a Fidesz hat évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta, amelyben meghátrálásra tudták kényszeríteni a kormánypártot. A Fidesznek szerinte ettől függetlenül válaszolnia kell arra, hogy ki szervezte a kopaszokat a Nemzeti Választási Iroda előtt. A többi, ellenzék által kezdeményezett népszavazást nem állítják le: a földtörvény és a bérplafon ügyében eddig 50-70 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A KDNP szóhoz sem jut 

Lefagyott a KDNP a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló kormányzati döntésre. A párt vezető politikusai elérhetetlenek, Rubovszky György, az eredeti javaslat egyik benyújtója pedig egyelőre kivár. A kereszténydemokrata politikus az Origo kérdésére azt mondta, nem hallotta Rogán Antal bejelentését, és 

amíg nem látja a kormány törvényjavaslatát, addig nem tud mit mondani. 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elérhetetlennek bizonyult, és nem sikerült beszélnünk Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, a KDNP elnökével sem, mert visszament a kormányülésre. 

Harrach Péter szerint a KDNP-nek nem kudarc a lépésForrás: MTI/Bruzák Noémi

Később Harrach Péter az MTI-nek úgy nyilatkozott: fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint „a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel”, a visszavonásról szóló döntés pedig a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem”. 

Már elkészült a törvényszöveg

Rubovszky Györgynek nem kellett sokat várnia, már ki is került az Országgyűlés honlapjára a kormány boltzárat eltörlő javaslata. A dokumentum kimondja, hogy a települési önkormányzatok továbbra is korlátozhatják az éjszakai nyitvatartást. 

Már a parlament előtt a kormány javaslataFotó: Origo

A tervezetből kiderül az is, a kereskedő határozhatja meg, hogy mikor nyit ki, továbbá rögzíti azt is, hogy a vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. 

Jobbik: A döntés nem őszinte

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az Origo kérdésére úgy kommentálta a döntést, hogy üdvözlik a bejelentést, bár Rogán Antal bejelentése nem volt őszinte, mert már régen meghallhatták volna az emberek hangját, ha akarják”. 

Megjegyezte, középtávon a döntés visszavonása a helyes lépés – ezt támogatni is fogja a Jobbik-frakció a parlamenti szavazáson –, de szerinte készülnie kell egy olyan törvényi szabályozásnak is, hogy „ne kényszeríthessék a munkavállalókat a vasárnapi munkavégzésre”. 

Liberálisok: Retteg a Fidesz

A Liberálisok szerint a Fidesz rettegésből vonta vissza a boltzárat, azt pedig felháborítónak tartják, hogy akkor törlik el a vasárnapi boltzárat, amikor a szocialisták népszavazása végre útjára indulhatott.

A Demokratikus Koalíció a saját sikerének is tekinti a vasárnapi boltzárról szóló törvény eltörlését, mert az erről szóló népszavazást mi kezdeményeztük először – mondta az Origónak Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint pedig ideje lenne, hogy a kormány abbahagyja a társadalom sokkolását olyan döntésekkel, amiket később visszavon. 

Saját szavazóik is ellenezték

A vasárnapi boltzár eltörlése az Origo által megkérdezett politológus szerint logikus lépés volt, de egyúttal presztízsveszteséget is okoz a kormánynak. 

Kiszelly Zoltán az Origónak azt mondta, a vasárnapi boltzár eltörlésével a kormány kihúzta a szocialisták másik két kérdésének méregfogát, ettől függetlenül a lépés nagy presztízsveszteség.  Úgy vélte, a kormány rájött, hogy a vasárnapi boltzár a teherviselő középosztálynak fáj, akik között nagyon sok a Fidesz-szavazó.

Erdősiné férje sem beszél

Kerestük Erdősi Lászlónét, aki nemrég kopaszok segítségével, botrányos körülmények között, az MSZP-t beelőzve adott be népszavazási kezdeményezést a boltzár fenntartása érdekében. A beadványozót nem találtuk otthon, férjének, Herceghalom exfideszes polgármesterének pedig állítása szerint nincs véleménye erről a kérdésről. 

Hende meglepődött

Hende Csaba volt honvédelmi minisztert az Origo tudósítja a Kossuth téren kérdezte a boltzár eltörléséről. A kormánypárti politikus első reakciója ez volt: arról népszavazás lesz, nem?  Amikor megtudta, hogy nem sokkal korábban Rogán Antal jelentette be, hogy a kormány visszavonja a boltzáras törvényt, már azt mondta: erről nincs véleménye. 

A nyitás miatt aggódnak

A boltzár mellett kampányoló szakszervezeti vezető szóhoz sem jutott, amikor megtudta, hogy újra kinyithatnak vasárnap a boltok. 

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke az Origónak azt mondtaEz döbbenet és hihetetlen, hogy a kormány kihátrált a vasárnapi boltzárból.” 

Politikusok is üzentek

Több politikus is megosztotta a véleményét a vasárnapi boltzárról az interneten. Gyurcsány Ferenc győzelemről beszélt, Schiffer András mindenkit nyugalomra intett. 

Kinyit-e a CBA?

Eközben Ceglédi Zoltán elemző, politológus a Facebookon már arról írt, reméli, hogy a vasárnapi boltzárat eddig támogató CBA nem nyit ki, most, hogy nyitva tarthatnak majd a boltok. 

Kedves CBA! Önök az elmúlt években harcos támogatói voltak a vasárnapi boltbezárásnak (bár azt a kutya se értette, hogy...

Közzétette: Ceglédi Zoltán – 2016. április 11.

Ezt írta: „Most, hogy a kormány eltörölni készül a boltbezárást, nagyon remélem, hogy önök tartják magukat az évek óta zsolozsmázott üzeneteikhez, miszerint vasárnap nem is szeretnek vásárolni az emberek.”