Bayer miatt nem vesz több Magyar Hírlapot az izraeli nagykövet

Bayer Zsolt, Békemenet a demokráciáért
Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak, tűrhetetlennek és felkavarónak tartja Izrael budapesti nagykövete Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelenő cikkeit, ezért - tudatta a főszerkesztővel Ilan Mor - lemondja az újság előfizetését. Haraszti Miklós sajtószabadság-védő szerint ez egy fontos jelzés az 5-ös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosának. A lap főszerkesztője nem kommentál, de választ ígér a nagykövetnek. 
Vágólapra másolva!

Tűrhetetlennek tartja az izraeli nagykövet Bayer Zsolt Tűrhetetlen címmel megjelenő cikksorozatát a Magyar Hírlapban, mert az

Ilan Mor szerint antiszemita nézeteket népszerűsít.

A diplomata ezért Petán Péter főszerkesztőnek címzett - de Rogán Antal miniszternek és a médiahatóság vezetőjének is elküldött - levelében tiltakozott, egyúttal jelezte, hogy lemondja a nagykövetség előfizetését a lapra.

Alternatív történelemszemlélet

"Mélységesen megdöbbent és felkavar, hogy egy vezető magyar politikai napilap, mint az Önöké, olyan cikksorozatot publikál, mint amilyet Bayer Zsolt írt Tűrhetetlen címmel" - írta Ilan Mor a Szombat.org által közzétett levelében a főszerkesztőnek.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete tiltakozott, és lemondta a Magyar Hírlap-előzetését Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az írások - itt elérhető a teljes cikksorozat - a nagykövet szerint "gondosan kimunkált történelemtisztogató megjegyzéseket tartalmaznak, a lap olvasóinak egy alternatív történelmet mutatva be, amely a holokauszt, a soá igaz történetének eltorzításához vezet".

Antiszemita nézőponttal bujtogat

Ilan Mor megítélése szerint "az írások nyíltan antiszemita nézeteket népszerűsítenek, valamint a zsidó nép és Izrael Állam ellen bujtogatnak". Példákat is említ, kiemelve azt a cikket, amiben Bayer arról ír, hogy "faji alapon ítélődnek és ítéltetnek meg bűnök (...) a zsidó származás egyfajta menlevél az elkövetett bűnökre, míg a zsidósággal szemben elkövetett bűn súlyosbító körülménynek számít".

Bayer Zsolt cikksorozatot írt Tűrhetetlen címmel Fotó: Origo

"Bayer úr cikkei sajnálatos módon ezt a zsidó népről alkotott sajátos perspektívát tükrözik, mely szerint mindez a zsidók hibája - antiszemitizmus azért van, amit a zsidók tesznek, amit a zsidók mondanak, amiben a zsidók hisznek, és a zsidókat kell megbélyegezni a világ minden gonoszságáért - a múltban, a jelenben és a jövőben" - állapítja meg levelében az izraeli nagykövet.

Lemondta, és választ is kap rá

"A mai naptól fogva Izrael Állam nagykövetsége nem fizet elő az Önök lapjára" - zárul a nagykövet levele. Az Origo megkereste Petán Pétert, a Magyar Hírlap főszerkesztőjét, aki nem kívánta kommentálni a nagykövet jelzését, de azt ígérte, hamarosan megválaszolja a levelet.

A jogvédő szerint ez normális

"Nem tudom - de talán nem is szükséges - szétválasztani, hogy Ilan Mor személyében egy ismert zsidó ember tiltakozik a terjedő mocsok ellen, továbbá

ha eddig valahogy nem vették volna észre" - értékelt az Origo kérdésére Haraszti Miklós sajtószabadság-védő.

Szerinte a nagykövet levele a diplomáciában mindennapos érdekvédelem,

ugyanezt tette a norvég nagykövet, amikor kommandósok szállták meg a Norvég Civil Alap támogatottjainak irodáját, vagy az örmény nagykövet, amikor egy örmény ember gyilkosát Magyarország kiadta a gyilkos hazájának.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt sajtószabadság-felelőse szerint Ilan Mor lépése egyszerre emberi és diplomáciai jelzés, ami a sajtószabadságon semmilyen csorbát nem ejt, mert a követség saját példányának előfizetését mondta le.

Gyurcsány bojkottot hirdetett

Hasonló, de mégis más helyzet volt, amikor

2009 elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hirdetett bojkottot a Magyar Hírlap ellen,

miután az újságban megjelent Bayer Zsolttól a Betelt a pohár című írás. Ebben a szerző azt írta, hogy a közelmúltban több bűncselekményt romák követtek el - őket gyilkos állatnak nevezte.

arra kéri valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a lap előfizetését" - közölte akkor a kormányszóvivő.

Gyurcsány Ferenc 2009-ben kormányfőként hirdetett bojkottot a lap ellen Fotó: M. Schmidt János - Origo

A kormányfő az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül arra is utasította az állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban.