A Jobbik a Fidesznek tett ajánlatot

Vona Gábor tart beszédet a Jobbik demón Röszkén futó síneknél 2015 szeptember 2-án Vona Gábor tart beszédet a Jobbik demón Röszkén futó síneknél 2015 szeptember 2-án
Vona Gábor tart beszédet a Jobbik demón Röszkén futó síneknél 2015 szeptember 2-án
Vágólapra másolva!
A Jobbik a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.
Vágólapra másolva!

A referendum felett eljárt az idő, "erősebb impulzust kell küldeni" Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye "folyamatosan itt lappang" - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szerinte az Alaptörvénybe kell kvótaellenes szabályokat tenni.

Az alkotmánymódosítás szerinte jogi értelemben is magasabb kategória".

A Fidesz korábban népszavazást kezdeményezett az ügyben. Vona Gábor szerint viszont a referendum "lassú, drága és bizonytalan intézmény". Ezt azzal magyarázta, hogy mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról.

Szerinte az is kérdéses, hogy a népszavazás érvényes és eredményes lesz-e. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen "betonbiztos" a kvótát elutasító intézkedés - mondta.

Vona Gábormenekültellenes fórumot is tartott tavaly Röszkén Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, azaz azt, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona Gábor ezzel összefüggésben azt mondta:

a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza.

Arról is beszélt, hogy a Jobbik kész biztosítani a kétharmados parlamenti többséget.

Szerinte, ha a kormánypárt nem támogatja a Jobbik javaslatát, akkor valójában nem a kvóták ellen akar intézkedni, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre.

A Jobbik korábban olyan alkotmánymódosítást nyújtott be, amely az Orbán Viktor által bejelentett kvótaügyi népszavazás előtt nyitna utat. A párt módosító javaslata szerint az alaptörvényben kell garantálni, hogy nemzetközi szerződést érintő ügyben is lehessen népszavazást tartani. A szakértők között is vita van arról, hogy a kvótát érintő tanácsi döntés nemzetközi szerződés-e.