Az Országgyűlés 163 igen, 2 nem és 11 tartózkodó szavazattal elfogadta a vasárnapi boltzár eltörlését célzó kormányjavaslatot. Lázár János és Balog Zoltán miniszterek nem szavaztak. Erőteljesebb elutasítás volt Szatmáry Kristóf és Harrach Péter „nem” voksa, bár utóbb a KDNP frakcióvezetője az Origónak elismerte, hogy mellényúlt.

Egy évet élt a vasárnapi boltzár, miután az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát az intézkedés megszüntetésére.

A parlament megszavazta a boltzár eltörlésétFotó: Origo

A módosítást 163 igen, 2 nem és 11 tartózkodó szavazattal fogadták el. 

Nemmel szavazott:

Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Harrach Péter (KDNP)

Tartózkodott:

Boldog István (Fidesz)
Dr. Aradszki András (KDNP)
Firtl Mátyás (KDNP)
Dr. Hargitai János (KDNP)
Hollik István (KDNP)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Soltész Miklós (KDNP)
Szászfalvi László (KDNP)
Dr. Vejkey Imre (KDNP)
Szelényi Zsuzsanna (független)

Lázár nem szavazta meg

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem vett részt a szavazáson, nem nyomott gombot. Ugyanígy nem szavazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter sem. Közös közleményben indokolták meg, miért.

Lázár szembement a miniszterelnök utasításával, amikor nem szavazta meg a javaslatotForrás: MTI/Bruzák Noémi

A két miniszter szerint „mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen”. Ők ezért nem támogatják a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot. Távolmaradásunk NEM szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére nem adunk le” - írták.

Harrach Péter mellényúlt

Harrach Péter az Origo tudósítójának azt mondta, a szavazás előtti KDNP-frakcióülésen abban állapodtak meg, hogy a képviselőcsoport egységesen tartózkodni fog, ő véletlenül nyomott „nem” gombot.

Harrach Péter tartózkodni akart, de végül nemet "mondott"Forrás: Origo

Arra a felvetésre, hogy miért nem „nem”-mel szavaztak, azt mondta, udvariasak akartunk lenni, ez ugyanis bizalmi kérdés a szövetségesünk, a Fidesz vonatkozásában”. 

A KDNP frakcióvezetője szerint azonban a „nem” szavazat és a tartózkodás azonban valójában egyenértékű, csak utóbbi az előbbinek egy udvariasabb formája.

Folytatja a harcot a KDNP

A KDNP frakcióvezetője az Origo kérdését, miszerint milyen eszközökkel folytatnák a korábban bejelentett harcukat a szabad vasárnap érdekében, azt mondta, hogy a munka törvénykönyvében szereplő kivételeket csökkentenék. Hozzátette: a céljuk az, hogy egy munkavállaló retorziók nélkül megtagadhassa a vasárnapi munkavégzést.

Azt is mondta, az elkövetkező hetekben várhatóan olyan döntés születik, amely a mostani 50 százalékos vasárnapi bérpótlékot megemeli akár a duplájára, vagyis „mindenképpen többet szeretnének” adni azoknak, akiknek a boltzár eltörlése után munkába kell állniuk a hét utolsó napján.

Mi lesz most Lázárékkal?

Kérdés, hogy számíthatnak-e valamilyen retorzióra a nemmel szavazók, illetve a kormány javaslatát nem támogató miniszterek. A fideszes Szatmáry Kristófra ugyanis ugyanúgy vonatkozik a frakciófegyelem, mint a kormány fideszes tagjaira. A KDNP-frakcióvezető Harrach Péter más kérdés, mert az Origo információi szerint a kereszténydemokratákra eredetileg sem vonatkozott az Orbán Viktor által meghirdetett szigor.

Orbán Viktor szigort hirdetett, de nem tudni, mi lesz azzal, aki ezt nem vette komolyanForrás: AFP//Thierry Charlier

A két kormánytag - Lázár és Balog - esetében Szatmáryhoz hasonlóan egyértelmű a helyzet: szembementek a miniszterelnök utasításával. Az Origo írta meg, hogy Orbán mindenkinek értésére adta: sem minisztereitől, sem a Fidesz-frakció tagjaitól nem tűri el, hogy akár csak tartózkodjanak a boltzár eltörléséről szóló szavazásnál, vagyis mindenkinek támogatnia kell a kormány döntését.