Nem tud vizsgázni Rex, a terápiás kutya

2016.04.16. 14:00

Hamarosan megváltoznak a terápiás kutyákra, így a személyi segítő blökikre vonatkozó szabályok, ezért Rex, a gazdája orvosi rendelőjében szolgálatot teljesítő, aztán onnan a fővárosi kormányhivatal által kitiltott német juhász egyelőre nem tud vizsgázni. Ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem térhet vissza a szakmájához.

A korábbi tervekkel ellentétben még nem tette le a személyi segítő vizsgát Rex, a terápiás kutya, aki a gazdája, Varga Károly gyermekorvos oldalán teljesített szolgálatot az óbudai rendelőjében. Míg a fővárosi kormányhivatal ki nem tiltotta onnan.

Új rendszer jön

A segítő kutyák vizsgáira vonatkozó szabályzat heteken belül megváltozik, Rexnek a régi rendszerben nem lett volna elég ideje felkészülni, így az újban szalad majd neki a megméretésnek – mondta az Origónak Varga Károly gyermekorvos.

Rex másfél évig járt be a rendelőbe. (A fotó a kitiltása előtt készült.)Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arról, hogy az új rendszer pontosan mikor lép életbe, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (Matesze) elnöke, Topál József csak annyit tudott mondani, hogy a minisztériumi döntéstől függően várhatóan néhány héten belül.

Varga doktor néhány napja kapta meg az új szabályzatot, azóta egy profi trénerrel készülnek a szigorlatra. A vizsga többrétű lesz, helyt kell állni változatos körülmények között, így például egy zsúfolt plázában is. Röviden összefoglalva: Rexnek mindenkor és mindenféle körülmények között kiegyensúlyozott viselkedést kell mutatnia, nem lehet agresszív sem emberrel, sem állattal szemben, de nem is ijedhet meg.

Vizsga nélkül nincs rendelés

Rexiék lelkesen gyakorlatoznak, és ha majd úgy érzik, hogy készen vannak, jelzik a Matesze szakembereinek, akik a vizsgát is szervezik. Erre a doktor érzése szerint hozzávetőleg 1-1,5 hónap múlva kerülhet sor.

Rexnek egyelőre a váróban sincsen helye (a kép a kitiltás előtt készült)Fotó: Szabó Gábor - Origo

A személyi segítő vizsgának nagy a tétje, nélküle ugyanis a menhelyről örökbe fogadott német juhász nem tartózkodhat a gyermekorvosi rendelőben, sem a váróteremben, csak a mellette lévő orvosi szobában. Ahogy a kicsik szólítják, Rex doktor bácsi pillanatnyilag utóbbi helyen várja a gyerekeket, ha valaki hősiesen tűri az injekciót a rendelőben, átmehet hozzá vigasztalódni.

A dolog lényege éppen ez volt: a kutya jelenléte feloldotta a feszültséget a gyerekekben.  Bemegy a rendelőbe a kis páciens, fél nagyon a szuritól, a kutya elvonja a figyelmét, a gyerek megdögönyözi, oldódik, és az injekció sem fáj annyira. Ilyen egyszerű.

Egyik rajongója,kis páciensünk,Diána rajzolta ma Rexnek󾌵 Hmmm....tényleg szeretik!?󾌵

Közzétette: Dr.Rex – 2016. március 20.

A fővárosi kormányhivatal Rexet a rendelőből kitiltó II. Kerületi Népegészségügyi Osztálya szerint azonban mindenkinek joga van az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Ami az Ányos utcai rendelőben nem teljesülhet, „hiszen azon gyermek páciensek, illetve az őket kísérő szüleik esetében, akik tartanak, félnek a kutyáktól, a kutya jelenléte sérelmes lehet”. Meg, hogy higiénés kockázatot jelent.  Ami annak fényében külön érdekes, hogy Rex a terápiás kutyáknak előírt, legmagasabb szintű orvosi vizsgálatokon esett át, laboratóriumi leletei negatívak, környezetére zoonozis kockázatot nem jelent (a zoonosis állatról emberre terjedő betegséget jelent).

Varga doktor egyik 16 éves páciense pár hete azt javasolta, csinálhatnának Rexnek egy Facebook-oldalt, amit a srác létre is hozott és azóta is gondoz. Rex doki azóta a neten is rendel, oldalának két hét alatt több mint ezer kedvelője lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK