Utolsó figyelmeztetésként értékelhető kérést küldött a Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökének. 

Ultimátumot adott a Demokratikus Koalíció (DK) nevében Gyurcsány Ferenc elnök az MSZP-nek a két baloldali párt között hetek óta tartó, a dunaújvárosi időközi választáson való külön indulás miatti elmérgesedett vitában. 

Zavar lett a kapcsolatukban

Az Origo birtokába került levélben Gyurcsány emlékeztet, hogy az MSZP a dunaújvárosi időközi választáson – megsértve a korábbi megállapodást – nem támogatja a DK jelöltjét, sőt saját jelöltet állít, ami a DK elnöke szerint „az utóbbi hetekben zavart okozott” a két párt kapcsolatában. 

Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József – nem felhőtlen a két párt viszonyaForrás: MTI / Origo

Mint arról az Origo beszámolt, Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, miután egy helyi vállalkozó meggyilkolása ügyében meggyanúsította a rendőrség Gál Rolandot, a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjét, aki emiatt lemondott képviselői mandátumáról. 

Nincs összefogás a baloldalon

Ilyen előzmények után nem is lehetne jobb terepe a baloldali ellenzéknek arra, hogy könnyedén legyőzze a Fideszt az időközi voksoláson.  Csakhogy az MSZP saját jelöltet indított Dunaújvárosban, felrúgva ezzel a demokratikus ellenzék 2014-es önkormányzati választásokkor született megállapodását, miszerint Dunaújvárosban a DK állíthat közös jelöltet. 

Gyurcsany Ferenc csalódott a megállapodás felrúgása miattFotó: M. Schmidt János - Origo

Erre emlékeztette Gyurcsány Ferenc a levelében Tóbiás József MSZP-elnököt, mondván: a 2014-es megállapodás szerint mindig az a párt nevezheti meg a közösen támogatott jelöltet, amelyik az adott körzetben eredetileg jelölt. A DK tartotta a szavát Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is, támogatva a szocialista jelöltet”  – írta Gyurcsány. 

Dunaújvárosban június 5-én lesz időközi képviselőválasztásFotó: Origo

A DK Huszti Zsoltot indítja a dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson, míg az MSZP önálló jelöltje a korábban 14 évig az önkormányzatban az MSZP színeiben ülő Selyem József lett. A szocialisták azzal magyarázták eddig a megállapodás felbontását, hogy ideje véget vetni „a működésképtelen szövetségeknek”. 

Nem ez az első figyelmeztetés

Gyurcsány levele nem az első jelzés az MSZP-nek. Mint arról az Origo beszámolta DK április elején már felszólította az MSZP-t, hogy tartsa be a megállapodást. Most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia (...) az első alkalommal megszegte a megállapodást” 

– írták akkor közleményükben.

Orbán Viktor 2008-ban a dunaújvárosi Legvidámabb Barakk nevű kocsmában narancslevet iszikForrás: MTI/Beliczay László

A DK már akkor figyelmeztette az MSZP-t, hogy a megállapodás egyoldalú felmondásával „a Fidesznek adják a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő körzetét”, és veszélyeztetik az ellenzéki győzelmet Dunaújvárosban. 

Vesse latba a tekintélyét

Most ugyanezt veti az MSZP-elnök szemére levelében Gyurcsány, amikor azt írja, hogy „mindez a Fidesz biztos győzelmét jelenti a városban”. A DK elnöke jelezte, hogy pártja elnöksége megtárgyalta az ügyet és úgy döntött, ha az MSZP nem lép vissza, azt úgy tekintik, hogy felrúgta a megállapodást,  amit ezek után ők sem tartanak majd be. 

„Kérem Elnök Urat, hogy foglaljon állást a Dunaújvárosban kialakult konfliktusról, és vesse latba tekintélyét a megállapodás betartása érdekében”  – zárta levelét Gyurcsány, mintegy utolsó esélyt adva Tóbiásnak a helyzet rendezésére. Az Origo keresi az MSZP-t is, hogy megtudja, milyen választ adnak Gyurcsánynak. Ha kapunk tájékoztatást, cikkünket frissítjük.