Terrorellenes törvény: jelentős előrelépésről beszél az MSZP

Budapest, 2016. március 22. A Terrorelhárítási Központ (TEK ) páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jelentős előrelépésnek tartják a terrorellenes javaslatcsomagról tartott szerdai egyeztetést a szocialisták, de továbbra sem támogatják a tervezetet. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont hatásköreivel nem értenek egyet.
Vágólapra másolva!

Jelentősnek nevezte az előrelépést a kormány terrorellenes javaslatcsomagjának ügyében Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Az MSZP-s poltikus a Belügyminisztériumban tartott szakértői egyeztetés után azt mondta, hogy ennek ellenére még mindig nem tartják támogathatónak a javaslatot.

A szakértői tanácskozás eredményeként teljesen

kikerült a titkosított kommunikációs eszközökre vonatkozó büntetőjogi felelősségre vonás a javaslatból.

Így sem a felhasználók, sem a cégek, illetve szolgáltatók nem lesznek büntethetők. A BM által tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) tervezett hatásköreivel viszont továbbra sem ért egyet az MSZP.

Jogállami garanciákat akarnak

Molnár Zsolt azt mondta, hogy a BM a tervek szerint már a napokban benyújtja terrorellenes javaslatcsomagját az Országgyűlésnek. Az MSZP egyelőre várja a tárcától az egységes írásbeli anyagot, valamint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének szakmai véleményét.

- szögezte le Molnár Zsolt.

A tervezett TIBEK hatásköreivel nem ért egyett az MSZP Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány.