Vasárnapi boltzár: biztosra mennek a szocialisták

Tóbiás József és Nyakó István MSZP, satótájékoztatója. Aláírásgyűjtés indul a Nyugati pályaudvar aluljárójában, népszavazás kezdeményezésére a vasárnapi boltzár ellen. 2016.04.13.
Vágólapra másolva!
Az MSZP folytatja az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltzárról kezdeményezett népszavazáshoz. Tóbiás József pártelnök szerint a kormány elvette a lehetőséget a néptől, hogy véleményt mondjon a témáról. Ráadásul így nincs is hároméves moratórium - figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

Azért gyűjt aláírásokat a vasárnapi boltzárról kezdeményezett népszavazáshoz is az MSZP, mert nem hisz a Fidesznek - mondta Tóbiás József pártelnök az egyik budapesti aláírásgyűjtő ponton, a Nyugati téri aluljáróban.

Tóbiás József nem hisz a kormánynak Forrás: Marton Szilvia

Azt mondta, azzal, hogy a fideszes többségű Országgyűlés kedden visszavonta az erre vonatkozó törvényt, valójában

Azzal, hogy ők maguk vonták vissza, fenntartják a kezdeményezés jogát, azt, hogy a fideszes többség megváltoztassa ezt a törvényt - tette hozzá Tóbiás József. Magyarázata szerint ugyanis

ha a rendelkezést népszavazáson utasították volna el, akkor a visszavonás három évre szólt volna

kötelezően, így viszont nincs ilyen időkorlát, bármikor visszaállítható a korábbi szabályozás.

Az MSZP folytatja az aláírásgyűjtést Forrás: Marton Szilvia

Az MSZP elnöke emlékeztetett, hogy több kormánytag és Kósa Lajos frakcióvezető is kiállt a vasárnapi boltzár mellett, ezért kell az MSZP-nek aláírásokat gyűjtenie, hogy „eszébe lehessen juttatni a miniszterelnöknek”, hogy a társadalom többsége szabadon akar dönteni a hétvégéjéről.

Még a helyükön a miniszterek

Tóbiás arra is kitért, hogy a hírekkel ellentétben a helyükön maradtak azok a kormánytagok is, akik nem támogatták a kormány javaslatát a vasárnapi boltzár visszavonására.

Az Origo írta meg, hogy Lázár János és Balog Zoltán miniszterek távolmaradásukkal tiltakoztak a törvény visszavonása ellen, holott Orbán Viktor egyértelművé tette: sem minisztereitől, sem a Fidesz-frakció tagjaitól nem tűri el, hogy akár csak tartózkodjanak a boltzár eltörléséről szóló szavazásnál, vagyis mindenkinek támogatnia kell a kormány döntését.

Fidesz: Politikai adagyűjtés

A Fidesz úgy reagált a szocialisták bejelentésére, hogy

az MSZP olyan dolog ellen gyűjt aláírást, ami már nincs.

A vasárnapi boltzárat a parlament már eltörölte, az aláírásgyűjtés okafogyott és egyedüli célja a törvénytelen politikai adatgyűjtés” - olvasható a közleményükben.