A Tesco kétszáz százalékos pótlékkal toboroz vasárnapra

open close gif
Vágólapra másolva!
A Tesco kétszáz százalékos pótlékkal csábítja most vasárnapi munkavégzésre a dolgozóit, de a többség nem akar munkába állni - állítja Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Az Origónak nyilatkozó szakértők szerint nem lehet már most vasárnap kinyitni úgy, hogy a boltok minden szabályt betartsanak. 
Vágólapra másolva!

Bubenkó Csaba azt mondta, hívásunkkor éppen az egyik Tesco-áruházban volt, és ott azt tapasztalta, hogy

az alkalmazottak nem akarnak dolgozni vasárnap.

Az Origónak nyilatkozó szakértő szerint, ha pénteken hatályba lép az új törvény, akkor aznap jelentheti a Tesco a jegyzőnek, hogy áprilisi 17-én kinyitja a boltjait. Ha szombaton lép hatályba a törvény, akkor az is megfelelő, ha még aznap elektronikus úton bejelentik, hogy vasárnap ki akarnak nyitni.

A Lidl nem nyitja ki üzleteit most vasárnap

A Lidl megvizsgálta a boltok működési rendjét, és arra jutott, hogy „a közel 4000 dolgozójának érdekeit képviselve, az elkészült heti munkaidő-beosztásokat tiszteletben tartva”, most vasárnap még nem nyitja ki üzleteit. Ha azonban a törvény jogerőre emelkedik, a Lidl is nyitva lesz vasárnaponként - közölte az áruházlánc az Origóval.

A törvényes nyitáshoz az is hozzátartozik, hogy a dolgozókat a munka megkezdése előtt 4 nappal értesíteni kell a beosztásukról. Az Origónak nyilatkozó szakértők szerint minden szabályt betartva nem nyithatnak ki most vasárnap a boltok.

Nem lehet kiskapu a korábbi, 2014-es törvény sem, amely még lehetővé tette az áruházaknak, hogy az adventi vasárnapokon kívül további egy vasárnapon is nyitva legyenek.

Az üzleteknek ugyanis ezt már 15 nappal korábban be kell jelenteniük,

vagyis a Tesco a régi boltzártörvény szerint sem tud most vasárnap kinyitni. A munka törvénykönyve szerint ráadásul, ha változik a munkaidő-beosztás, akkor legalább egy héttel korábban írásban kell közölni a munkavállalóval.

Május 8-tól nyitnának vasárnap a boltok

„A parlament döntése után felmérést végeztünk azoknál a cégeknél, ahol képviseletünk van, hogy mikor és milyen módon kívánják ütemezni az újranyitási folyamatot” – közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

A KASZ szerint mindenki május 8-ára tervezi az első vasárnapi nyitást.

A Tesco azonban, a KASZ nem hivatalos értesülései szerint, úgy döntött, hogy már április 17-én megkísérli kinyitni a boltjait. Azt az információt kaptuk a munkavállalóktól, hogy már toborozzák azokat a dolgozókat, akik önként vállalkoznak arra, hogy ezen a napon dolgozzanak.

A KASZ szerint a munkáltató erre a napra 100 százalékos rendkívüli pótlékot, 50 százalék vasárnapi és 50 százalék extra pótlékot ad, ami

összesen 200 százalékos pótlékot jelent azoknak, akik április 17-én munkát végeznek.

Fontos tudni azt is, hogy ahol nem jelentkezik annyi önkéntes, ami elegendő lenne a megfelelő minőségű szolgáltatáshoz, az a bolt nem fog kinyitni – közölte a KASZ.

A többi vasárnapon már csak a munka törvénykönyvének szabályai szerinti 50 százalékos vasárnapi pótlékot kapnak a munkavállalók. A szakszervezet abban bízik, hogy a kormánnyal és a munkáltatókkal folytatott egyeztetések után sikerül kiharcolni a 100 százalékos vasárnapi pótlékot is.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kerestük a Tescót, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Éjjel-nappal nyitva lehetnek az üzletek

„Nem vagyok abban biztos, hogy a hosszabb nyitvatartásnak örülnek majd az áruházláncok, sok helyen ugyanis inkább csak nyűg volt a vasárnapi és az éjjeli szolgálat" – mondta az Origónak az egyik fideszes képviselő, aki szerint a kereskedőláncoknak most is gondot okoz a megfelelő mennyiségű munkaerő biztosítása.

A kedden visszavont törvény mindenesetre nemcsak a vasárnapi boltzárat rendelte el, hanem

azt is megtiltotta, hogy az áruházláncok üzletei 22 óra és reggel 6 óra között nyitva legyenek.

Ennek megfelelően most újra megnyílik a lehetőség az éjjeli üzemelésre, de azt egyelőre nem tudni, hogy hány üzlet él majd ezzel a lehetőséggel.

A boltok a kihirdetésre várnak

Az átállás több hetet is igénybe vehet, attól függően, hogy mikor hirdetik ki a kedden elfogadott törvényt. Jelenleg a köztársasági elnöknél pattog a labda, akinek 15 napja van arra, hogy aláírja és kihirdesse a törvényt. Ez azt jelenti, hogy a legkorábban a jövő hétvégén, legkésőbb a május 8-i hétvégén már nemcsak vasárnap, hanem éjjel is nyitva lehetnek a boltok. (Az április 30-i hétvégére már adottak lesznek a feltételek, az a vasárnap azonban május elsejére, azaz egy munkaszüneti napra esik.)

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A törvény keddi visszavonása azonban nem azt jelenti, hogy minden bolt kinyithat éjjel is, a jogszabály ugyanis lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy

helyi rendeletben szabályozzák a 22 óra és a reggel 6 óra közötti nyitvatartást.

Sok kisebb üzletben már készülnek a vasárnapi és éjjeli nyitvatartásra, de az első heteket a legtöbb helyen a meglévő munkaerő-állománnyal vészelnék át. A nagyobb üzletláncoknál feltehetően megoldhatják úgy is a munkaerőpótlást, hogy a vasárnapi boltzár után bevezetett hosszabb hétköznapi nyitvatartást újra lecsökkentik, és átcsoportosítják az alkalmazottakat vasárnapra.

Az első hetek után azonban valószínűleg visszatérnek az alternatív foglalkoztatási módszerekhez, azaz visszahívják a nyugdíjas munkavállalókat, illetve diákokat és részmunkaidőseket alkalmaznak majd.