Gyermekegyenlőség: a középmezőnyben Magyarország

2016.04.14. 13:25

A fejlett országokban élő gyermekek között tapasztalható egyenlőtlenségeket vizsgáló legfrissebb UNICEF-jelentés szerint a vizsgált 41 ország rangsorában Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyerekjogi igazgatója a jelentést bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a 2002 és 2014 közötti időszakot vizsgáló jelentés rangsorolja az Európai Unió és az OECD 41 országát annak alapján, hogy az egyes területeken - jövedelem, tanulmányi teljesítmény, egészségi állapot és az élettel való elégedettség - a legrosszabb helyzetben lévő gyerekek mennyivel maradnak le középmezőnybeli társaiktól.

A rangsor első helyén Dánia áll a gyermekek közötti kismértékű egyenlőtlenség okán, a rangsor utolsó helyén pedig Törökország és Izrael van.

Arlói romák, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítvány által kaptak segélycsomagokatFotó: Polyak Attila - Origo

Romlik a helyzet

A jelentés fő üzenete az, hogy azok az országok teljesítenek jól a területen, amelyek nem engedik elveszni a legalsó 10 százalékban lévőket.

A jövedelmi egyenlőtlenség a legnagyobb mértékben négy dél-európai mellett három kelet-közép-európai országban - Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában - nőtt.

Ezen a téren a 21. helyen állunk, pontszámban Belgiummal, Máltával és Szlovéniával megegyező értékkel.

A tanulmányi teljesítménybeli különbségekben és a gyermekek önbevallásán alapuló egészség-egyenlőlenség alapján is a 17. helyen szerepel Magyarország, míg élettel való elégedettségre vonatkozó különbségeket tekintve a 15. helyezett.