Gyurcsány: Nem adtam utasítást tanulmányok ledarálására

2016.04.16. 08:33

Nem tudja Gyurcsány Ferenc, Lázár János miniszter honnan veszi, hogy ő vagy utódja, Bajnai Gordon direkt eltüntetett volna kormányzati megrendelésre készült tanulmányokat, elemzéseket. A volt kormányfő az Origónak azt mondta, ő sem nyíltan, sem "fű alatt" nem adott ilyesmire utasítást.

Gyurcsány Ferenc cáfolta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter minapi állítását, miszerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok direkt megsemmisítették volna a szocialista kormányok időszaka, 2002-2010 között milliárdokért rendelt szakértői tanulmányokat, elemzéseket.

Lázár: eltüntették, megsemmisítették

A Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette kormányok "eltüntették, megsemmisítették" azokat a tanulmányokat, amelyeket a szocialista kabinetek idején, 2002-2010 között rendeltek meg,  és amelyekhez hasonló tanácsokért ebben az időszakban összesen 27 milliárd forintot fizetett ki az állam - mondta Lázár János miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár János miniszter szerint azért nem találják az iratokat, mert elődeik eltüntették őketFotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, a tájékoztatón Lázár a napokban nyilvánosságra került, a Political Capital (PC) által az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak ebben az időszakban készített tanulmányai, szakértői anyagai okán beszélt arról, hogy a 27 milliárdért rendelt tanulmányok nagy része már nem található meg, mert fizikailag nincsenek meg".

Gyurcsány: Nem utasítottam erre senkit

A miniszterelnöki posztot 2004-2009 között betöltő Gyurcsány Ferenc az Origo kérdésére azt mondta, "abban biztos vagyok, hogy sem formálisan, sem informálisan, vagyis fű alatt nem adtam olyan utasítást, amiről Lázár János beszélt, vagyis nem kértem senkit ilyen iratok megsemmisítésére".

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke azt is mondta, bár nem ismeri pontosan a vonatkozó adatkezelési szabályzatokat, de elképzelhetőnek tartja, hogy azért nincs meg talán már minden irat, mert időközben megértek a selejtezésre, és ez megtörtént az adott intézményeknél.

Gyurcsány Ferenc állítja: nem adott utasítást a tanulmányok megsemmisítéséreFotó: M. Schmidt János - Origo

Azt is megjegyezte, hogy ha mindent megsemmisítettek volna, ahogy arra Lázár János utalt, nem kerülhettek volna elő a napokban az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalból - jelenleg Alkotmányvédelmi Hivatal - a szervezet megrendelésére a Political Capital által 2006-2010 között írt tanulmányok.

Visszautasította a PC a vádakat

A Kormányinfón is szóba hozott PC-s tanulmányokról Lázár egyébként azt mondta, hogy "a Political Capital politikai kifizetőhely volt". Az általa említett, nem létező tanulmányokkal pedig a haverokat fizették ki a szocialista kormányok - fogalmazott a miniszter.

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal, ma Alkotmányvédelmi Hivatal épületeForrás: MTI/Róka László

Mint arról az Origo is beszámolt, a PC pénteken visszautasította a napokban az intézetet ért vádakat. Közleményükben kiemelték, hogy már hét éve kérték a Nemzetbiztonsági Hivatalnak készített, "politikai játszmák miatt" 2027-ig titkosított munkáik teljes nyilvánosságát, az iratok közlése azonban nem teljes, az azokról szóló egyes nyilatkozatok pedig "szándékosan félrevezetőek".

A PC kiemelte, hogy "az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták azt", hogy az intézetük által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány felügyelete alatt álló AH utalta át nyolc hónappal ezelőtt, tavaly augusztusban. Szerintük ez a tény is cáfolja azokat a politikai indíttatású vádakat, amelyek "kifizetőhelyként próbálják befeketíteni" a PC-t.

Az ügy előzménye volt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozta azokat, az összesen 190 millió forintért még a szocialista kormányok idején rendelt tanulmányokat, amelyeket a PC a szervezetnek írt. Mint arról az Origo is beszámolt, ezekkel a szervezet új imázsát akarták felépíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK