Vasárnapi boltzár: megjelent a törvénymódosítás

boltzár, vasárnapi nyitvatartás, zárva, bevásárlóközpont, Auchan, szupermarket
Vágólapra másolva!
Kedden a parlament megszavazta, pénteken már meg is jelent a közlönyben a vasárnapi boltzárról szóló törvénymódosítás.
Vágólapra másolva!

Megjelent pénteken a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap. A jogszabály szombaton lép hatályba.

Szombaton lép életbe a módosítás Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az Országgyűlés kedden vonta vissza a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára. A most kihirdetett törvénymódosítással a kiskereskedelemben visszaáll az alig több mint egy éve, 2015. március 15-én bevezetett boltzár előtti állapot.

A törvény szövege szerint

az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg.

A települési önkormányzatok – a helyi sajátosságok figyelembevételével – rendeletben szabályozhatják az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét.

A szocialisták biztosra mennek

A MSZP szerdán jelentette be, hogy ennek ellenére folytatja az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltzárról kezdeményezett népszavazáshoz, mert nem bízik a kormányban.

A szocialisták folytatják az aláírásgyűjtést Forrás: Marton Szilvia

Az Origo elsőként írta meg, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint nem legitim, ebből adódóan nem tisztességes az MSZP aláírásgyűjtése.

Péterfalvi szerint a vasárnapi boltzárról szóló törvény keddi visszavonása után

okafogyottá vált az aláírásgyűjtés,

ráadásul az sem tisztázott, hogy a támogatók megfelelő tájékoztatást kapnak-e.