Mendrey: Több száz iskola vett részt a sztrájkban

pedagógus tüntetés, Teleki Blanka Gimnázium
Pedagógus tüntetés szimpatizánsai a Teleki giminél 2016.04.15
Vágólapra másolva!
A korábbi tanárdemonstrációkhoz képest jóval kevesebb embert mozgatott meg a Pedagógusok Demokratikus Szervezete által szervezett pénteki kétórás tiltakozó akció. Mendrey László szakszervezeti elnök szerint azonban már az is eredmény, hogy létrejött a sztrájk, és ehhez – az első adataik szerint - több száz iskola és több ezer tanár csatlakozott. Tudósítóink kisebb lelkesedést tapasztaltak az iskolákban, lehet, sokan a szerdai egész napos sztrájkra készülnek.
Vágólapra másolva!

„Biztosan mindenki a huszadikai országos sztrájkra készül" – mondta a tanárdemonstrációk egyik központi iskolájának számító Teleki Blanka Gimnázium előtt álló nő, aki mindössze néhány tucat társával tüntetett a kormány oktatáspolitikája ellen.

Szimpatizánsok a Teleki Blanka Gimnáziumnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kétórás sztrájkja nem lett annyira sikeres, mint a korábbi tiltakozó akciók, sok helyen nem is csatlakoztak a kezdeményezéshez, gyakran pedig csak a tanári kar egy része fejezte ki nemtetszését.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a - még nem végleges - részvételi adatokkal kapcsolatban azt mondta az Origónak, hogy a visszajelzéseik alapján

több száz iskola és több ezer tanár sztrájkolt országosan a felhívásukra.

„Szerintem már az is eredmény, hogy egyáltalán létrejött a demonstráció, a kormányzati kommunikáció ugyanis sokakat eltántorít attól, hogy részt vegyen.

– fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint a kormány egyértelműen arra játszik, hogy kialudjon a tanárok lelkesedése, valamint hogy megosztottak legyenek. „Félnek attól, hogy egy nagy erejű tömeg jön létre" – tette hozzá.

Az Illyés Gyula Gimnáziumban sokan támogatták a PDSZ sztrájkját Fotó: Polyák Attila - Origo

A Teleki Blanka Gimnázium előtt tiltakozók közül többen is úgy vélték, hogy a kormány megfélemlíti az embereket, akik emiatt nem mernek tüntetni. Volt, aki a szerdai egész napos sztrájk miatt aggódott, állítása szerint az egyik Pest megyei település polgármestere beszélgetésre hívta a helyi óvodavezetőket, akik részt vettek volna sztrájkban,

ám az „egyeztetésről” úgy távoztak, hogy megváltozott a véleményük.

További problémát okozhat, hogy a hazai szakszervezetek – sztrájkalap nélkül - nem képesek kipótolni a sztrájk miatt kieső fizetéseket.

– mondta Mendrey László.

A korábbi tiltakozó akciókhoz képest kisebb volt a diákok lelkesedése is, tudósítóink például azt tapasztalták, hogy sok helyen nem is tudták, hogy tiltakoznak a tanárok. Persze ehhez az is kell, hogy az elmúlt hónapokban megszaporodtak a különböző akciók, a péntekit például öt nap múlva egy másik, egész napos sztrájk követi.

Újra az önkormányzatoknak adnák az iskolákat

A sztrájkkal párhuzamosan a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közoktatási konzultációs fórumot tartott, ahol részt vett Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár is. Rajta kívül az összes szakszervezeti és civil szervezeti képviselő egyetértett abban, hogy a központosított rendszert meg kell szüntetni, és amennyire lehetséges, meg kell adni a lehetőséget, hogy a települések visszavegyék az iskolák fenntartását.