Több migránst is kimenekített a pápa Leszboszról

2016.04.16. 12:09

Csak öt órára érkezett, de felkavarta az állóvizet Ferenc pápa Leszboszon. A katolikus egyházfő úgy döntött, 12 migránst hazavisz magával a Vatikánba. 

Több menekültet is hazavitt magával Ferenc pápa, aki néhány órára Leszbosz szigetére látogatott – jelentették külföldi lapok. A The Guardian szerint a katolikus egyházfő néhány olyan különösen veszélyes helyzetben lévő migránst vitt magával a Vatikánba, akiket egyébként az EU és Ankara között megállapodás értelmében visszatoloncolnának Törökországba.

Ferenc pápát I. a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és az athéni érsek, valamint a görög kormányfő fogadta.Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Sorsolással válogattak

A pápra repülőgépe magyar idő szerint délután fél három körül szállt fek a sziget repülőteréről, fedélzetével 12 menekülttel. A görög állami televízió úgy tudja, hogy a három családot sorsolás alapján válogatták ki.

A Vatikán szóvivője szerint két család damaszkuszból, egy pedig az Iszlám Állam elfoglalt városból, Deir Azzorból érkezett Görögországba. A hat felnőttről és hat gyermekről kezdetben a Vatikán fog gondoskodni.

Példátlan beavatkozás

A kommentárorok példátlan lépésnek nevezték a pápai segítséget, szerintük ezzel az egyházfő a politikába is beleavatkozott. A Vatikán korábban kiemelte, hogy a pápa látogatására kizárólag humanitárius és vallási okokból került sor, semmiképpen sem a törökországi deportálásokat akarja kritizálni vele. A menekültekért felelős egyházi tisztviselő, Antonio Maria Veglio bíboros ugyanakkor korábban élesen kritizálta az Európai Unió és Törökország között megállapodást, amiért az „árucikként” kezeli a migránsokat.

A repülőtéren többen várták a katolikus egyházfőtForrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE/Filippo Monteforte

Tüntetés és öngyilkosság

Ferenc pápa szombat délelőtt érkezett Leszbosz szigetére, ahol a tervek szerint öt órát tölt el. A katolikus egyházfő I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni érsek társaságában meglátogatja a sziget egyik menekülttáborát és a menekültek képviselőivel ebédel.

Az egyházfő érkezése előtti estén egy szíriai öngyilkosságot kísérelt meg a táborban, miután megtudta, hogy vissza fogják toloncolni Törökországba. Később több menekült is tüntetett a rossz körülmények miatt.

Ferenc pápa 2013-ban az olaszországi Lampedusa szigetére látogatott, ahol szintén menekültekkel találkozott.