Három helyen próbáltak nyomást gyakorolni a sztrájkoló tanárokra pénteken - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Több ezer pedagógus vett részt az akcióban, szerdán egész napos sztrájk jön. 

Sikeresnek nevezte a pénteken tartott figyelmeztető sztrájkot Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, aki szerint sok száz iskolában, több ezer tanár hívta fel a figyelmet az oktatás problémáira.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője bezárta a kaput a pedagógussztrájk kezdetén a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előttForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nyomást gyakoroltak

A PDSZ vezetője Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, összesen három sztrájkolókkal szembeni fenyegetésről tudnak, két esetben polgármesterek próbáltak nyomást gyakorolni iskolaigazgatókra a sztrájk ellehetetlenítése érdekében, míg egy Baranya megyei egyházi iskolában egy püspöki állásfoglalásra hivatkozva kérték a tanárokat arra, hogy ne vegyenek részt a munkabeszüntetésben.    

Mendrey László szerint a kormány várhatóan továbbra sem kezd majd érdemi tárgyalásokat a tiltakozó pedagógusszervezetekkel, így arra kérik tagságukat, hogy vegyenek részt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerdára meghirdetett egész napos, országos sztrájkján.  

Mendrey László sikeresnek nevezte az akciótForrás: MTI/Marjai János

 

Egész napos sztrájk jön

A PDSZ pénteken tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az országban az oktatás helyzete miatt. Csatlakozott hozzájuk a Tanítanék Mozgalom és a civil közoktatási platform is. A Pedagógusok Szakszervezete április 20-ára, szerdára hirdetett meg egész napos munkabeszüntetést.