A fideszes képviselő szerint létezik jó offshore

Kerényi János
Kecskemét, 2014. január 23. Kerényi János országgyűlési képviselő, a Fidesz dél-alföldi regionális pártigazgatója pártja Bács-Kiskun megyei jelöltjeinek bemutatkozó sajtótájékoztatóján Kecskeméten 2014. január 23-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Van különbség offshore és offshore között – legalábbis ezt vallják az Origónak nyilatkozó politikusok, akiket Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő ügyéről kérdeztünk. A legtöbb politikus szerint szigorúbb vagy egyértelműbb szabályozás kellene, az MSZP már dolgozik is egy új törvényjavaslaton, amely rendezné az offshore cégek körül kialakult vitás helyzetet.
Vágólapra másolva!

„Nincs jelenleg olyan törvény Magyarországon, amely tiltaná az offshore-t” – jelentette ki Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő, akiről pénteken derült ki, hogy feleségének és fiának is olyan cégei vannak, amelyekben offshore vállalatok is tulajdonosok. A képviselő szerint, miután nem sértett jogszabályt, nem is kell lemondania, hiszen – mint fogalmazott – nem követett el semmilyen bűncselekményt, „nem csalt adót és nem vert meg senkit”.

Érvelése szerint ráadásul különbséget kell tenni jó és rossz offshore között. Úgy vélte ugyanis, hogy az elítélendő, ha valaki a törvénytelenül megszerzett pénzeit utalja egy offshore cégnek, az viszont érthető, ha egy külföldi befektető az anonimitása megtartása miatt offshore cégen keresztül hozza Magyarországra a pénzét.

Kerényi János szerint tehát a fia és felesége „jó offshore cégeket” vezetnek. Fia, Kerényi Árpád négy offshore cégben is ügyvezető:

  • a Cipruson bejegyzett Bondland Holding Limited tulajdonában álló Abacon Hungary Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Kft.-ben,
  • a Seychelle-szigetekre bejegyzett Airport Holding Ltd. tulajdonában álló Café Porte-ban,
  • az Airport Holdingból kiváló Fashion King Kft.-ben,
  • és a Royal Property Group Kft.-ben, aminek a Belize-ben bejegyzett RP Group Worldwide Limited a tulajdonosa.

Felesége a Dental Studio Hungary Kft.-ben, valamint a 10 Minutes Bistro Kft.-ben érdekelt, utóbbi részben szintén a RP Group Worldwide Limited tulajdonában áll. Kerényi János nevén a Sky Cafe Kft. és a Dental Studio Hungary Kft. szerepel, ezek nem offshore hátterű vállalatok.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kerényi János szerint fia és felesége cégei a jó offshore kategóriába tartoznak, miután ezek a vállalatok rendesen adóznak, és az ehhez hasonló vállalatok működtetik a magyar gazdaságot. „Nem tudjuk, hogy hány offshore hátterű cég van Magyarországon” – fogalmazott, majd példaként a magyar gazdaság húzóágazatainak számító autóipart és az elektronikai ipart említette.

– fogalmazott, konkrét példát azonban nem kívánt mondani.

A képviselő azt is elárulta az Origónak, hogy Orbán Viktorral nem beszélt erről az ügyről, de szerinte „nincs is ügy”, miután nem követett el bűncselekményt.

Új törvényt hoznának a képviselők

Az Origónak nyilatkozó kormánypárti politikusok Kerényi János ügyével kapcsolatban azt emelték ki, hogy jogszabályt biztosan nem sértett a képviselő, miután a felesége vagyonbevallásában feltüntette ezeket a cégeket, a törvény pedig nem tiltja az offshore cégek alapítását.

– mondta az egyik fideszes politikus, aki szerint az is árnyalja a képet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint állami pénz nem ment ezekhez a cégekhez.

Abban ugyanakkor a kormánypárti és ellenzéki politikusok is egyetértettek, hogy a képviselőkre más szabályok vonatkoznak, mint más állampolgárokra. Éppen ezért többen is új törvényt tartanának szükségesnek, ami végleg rendezné az offshore cégek ügyét.

Az Origo információi szerint a szocialisták el is kezdtek dolgozni egy új törvényjavaslaton, amely a politikusok esetében szigorúbb szabályokat írna elő. A törvény kidolgozása ugyanakkor azért nehéz, mert a jogállami keretek között nem lehet megtiltani, hogy valaki offshore céget alapítson.