Csökkent a Fidesz, nött a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatottsága az elmúlt egy hónapban 26-ról 24 százalékra csökkent, miközben a Jobbik erősödött, az MSZP tábora pedig nem változott. A Závecz Research vizsgálta a pártok támogatottságát.
Vágólapra másolva!

A Fidesznek valamelyest csökkent a tábora az elmúlt egy hónapban: 26-ról 24 százalékra. A Jobbik támogatói többen lettek, a korábbi 13 százalékról 15-re bővült a párt híveinek aránya. Az MSZP a múltkorival azonos méretű, 12 százalékos szavazói tömeget tud felmutatni. A DK és az LMP támogatottsága az elmúlt hónapokban kismértékben ingadozott, most a Demokratikus Koalícióé 4-ről 5 százalékra emelkedett, a Lehet Más a Politikáé 4 százalékról 3-ra csökkent. Márciushoz hasonlóan az Együtt-Korszakváltók Pártja ezúttal is 2 százalékot ér el, míg a Liberálisok 1 százalékon állnak. Nem változott a passzivitás, bizonytalanság mértéke sem, a választásra jogosultak egyharmada tartja a távolságot a politika szereplőitől - közölte a ZRI Závecz Research Intézet.

A biztos pártválasztók csoportjába jelenleg a választókorú népesség mindössze egyharmada tartozik, ezért a rájuk vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív választói közegben a Fidesz 40 százalékos, a Jobbiknak 20, az MSZP-nek 17 százaléka van. A Demokratikus Koalíció márciusban a biztos pártválasztók 10 százalékára számíthat, az LMP 5, az Együtt pedig 4 százalékra - összegezte a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket a ZRI.

A felmérés április első felében készült, a vasárnapi boltzár bejelentésének napján zárult.