KDNP: Havonta csak egy vasárnapra osszák be a dolgozókat

Aldi, kereskedelem,bbolt, üzlet, vasárnapi nyitva tartás,
Aldi, kereskedelem,bbolt, üzlet, vasárnapi nyitva tartás,
Vágólapra másolva!
A KDNP szerint csak önkéntes alapon és havonta egyszer lehetne kötelezni a kereskedelmi dolgozókat vasárnapi munkavégzésre. Harrach Péter szerint a munka törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt is módosítani kéne.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munkatörvénykönyv módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében - mondta Harrach Péter frakcióvezető, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel.

Harrach Péter szerint módosítani kell a munka törvénykönyvét Forrás: Origo

Az egyeztetésen első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel a vasárnapi munkavégzés ügyében - közölte a frakcióvezető, aki szerint ez különösen a nagycsaládosoknál, kisgyermekeseknél, gyermeküket egyedül nevelőknél fontos. Közülük azokat kellene beosztani, akik ezt önként vállalják - tette hozzá.

Túlóráztatás és szabadságok

Az is felmerült, hogy egy hónapban hány vasárnapra lehet beosztani a dolgozókat. A KDNP szerint

Ez lehetne az egyik módosítás - mondta Harrach Péter. A KDNP-s politikus azt is hozzátette, hogy felvetették az egy- vagy kétműszakos nyitvatartás gondolatát is a szakszervezetek, ezt szintén megfontolandónak tartják.

A frakcióvezető szerint a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége; a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell.

Problémát jelent a túlóráztatás is - mondta Harrach Péter, aki szerint ennek a következménye, hogy sok esetben akár tíz napon keresztül is folyamatosan dolgoztatják a munkavállalókat.

Említette még a szabadság kiadását, illetve a próbaidő kiterjesztését is.

Nincs más lehetőség, csak a kármentés

Harrach Péter összegzése szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre, a munka törvénykönyvének módosítására van szükség, és a változtatások valószínűleg érintenék a kereskedelemről szóló törvényt is. Közölte: a további egyeztetések során a még felmerülő módosítási lehetőségekről tárgyalnak.

Harrach úgy látta, hogy most nincs más lehetőségük, mint "a kármentés", annak meghatározása, hogy miben tudnak a munkavállalók helyzetén segíteni.

Az a helyzet, ami a szabad vasárnap megszüntetéséből adódott, nem jó a munkavállalóknak, és nem jó a kis üzletek tulajdonosainak.

- mondta Harrach Péter.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete közleményében azt írta, hogy a többi parlamenti párttal is egyeztet a vasárnapi nyitvatartásról.