A kórházi halálesetek 10-15 százaléka következik be fertőzés miatt, azonban a fertőzések harmada, fele a legnagyobb gondosság mellett sem előzhető meg - mondta Szilágyi Emese, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője egy, a témában tartott háttérbeszélgetésen. 

Szilágyi Emese a kórházi fertőzések megelőzése, csökkentése témájában tartott háttérbeszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, a kórházi halálesetek 10-15 százaléka következik be fertőzés miatt, azonban a fertőzések 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság, a legmagasabb higiénés standard mellett sem előzhető meg. A leggyakoribb kórházi fertőzések közé tartozik az alsó légúti fertőzés, a tüdőgyulladás, a seb-, a húgyúti és a véráramfertőzés, valamint a bélfertőzések, tette hozzá Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője. 

A  fertőzések 30-50 százaléka a legnagyobb gondosság, a legmagasabb higiénés standard mellett sem előzhető meg (Képünk illusztráció)Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakember szerint a fertőzések jelentési rendszere Magyarországon erős. 2004-ben alakították ki a kötelező jelentési rendszert, amely az egészségügyi ellátással összefüggő súlyos véráramfertőzéseket, a kórházakon belül járványokat és a multirezisztens kórokozók megjelenését monitorozza.

Szilágyi Emese szerint az úgynevezett nemzeti nosocomialis surveillance rendszerben (nnsr) gyűjtött adatok - az eltérő módszertan miatt - nem összehasonlíthatók más országok jelentési eredményeivel. A jelenleg is összehasonlítható európai adatokból azonban kitűnik, hogy a kórházi fertőzések arányait nézve az európai átlag hat százalék, a magyar adat pedig 4,5 százalék.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, jól működő és magas színvonalú jelentési rendszer alakult ki az évek során. Kérdésre válaszolva kifejtette, a kórházak által jelentett - a fertőzésekről szóló - adatokat az epidemiológiai központ gyűjti, elemzi, feldolgozza és nyilvánosságra hozza. A különböző egészségügyi intézményeknél keletkezett adatokat azonban csak az "adatgazda", tehát a kórház hozhatja nyilvánosságra.