100 disznó pusztult el egy tűzben Lázinál

sertéstelep, tűz, Lázi
Lázi, 2016. április 19. Tűzoltó egy kigyulladt sertéstelepen a Győr-Moson Sopron megyei Láziban 2016. április 19-ére virradó éjjel. A tűzben több mint száz állat elpusztult. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Száz disznó pusztult el egy tűzben Lázinál, a kár több százmilliósra rúg, írja a Kisalföld. A tűzoltók kedd hajnalban tudták eloltani a lángokat, az állatok felét sikerült kimenteni.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági épület és a munkagépek is lángoltak azon a sertéstelepen, ahol az állatállomány egy része megsemmisült a hétfő este kitört tűzben. A közel kétezer méteres sertéshizlalda a Győr-Moson-Sopron megyei Lázi közelében, a 82-es főúttól nem messze található, mintegy ezer sertést tartottak állományban - írja a Kisalföld.

Tűzoltók dolgoznak a Lázi melletti, kigyulladt sertéstelepen április 19-ére virradó éjjel Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A tűz egy kétezer méteres területen égett, ahol kétszáz sertést tartottak. Az állatok felét sikerült kimenekíteni, de

körülbelül száz disznó így is bennégett az épületben.

A katasztrófavédelem a Kisalföldnek elmondta, hogy a tűz a szomszédos ezer négyzetméteres magtárat is veszélyeztette, de ennek végül nem esett baja.

A kár a tönkrement mezőgazdasági gépekkel együtt akár több százmilliós is lehet Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A becslések szerint a kár több százmilliós is lehet, mivel

mezőgazdasági gépek (főleg traktorok) is elégtek,

így az elpusztult sertésállomány mellett ezek költségével is számolni kell. A tűzről a sertéstelep mellett elhaladó falubeliek értesítették a tűzoltókat, ők vették észre az épületből felcsapó lángokat.

Az esethez a veszprémvarsányi, a győri, a kisbéri, a pannonhalmi és a Veszprém megyei pápai hivatásos tűzoltókat riasztották.