Felmentették a hajógyári kidobókat a gyilkossági ügyben

2016.04.20. 15:00

Bizonyítottság hiányában felmentette a vádak alól a Fővárosi Törvényszék szerdai elsőfokú ítéletében azt a két férfit, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy 2011 decemberében megvertek és a Dunába dobtak egy fiatalembert a Hajógyári-szigeten.

A korábban biztonsági őrként dolgozó vádlottak az utolsó szó jogán azt hangsúlyozták, hogy ártatlanok, nem követték el a terhükre rótt súlyos bűncselekményt. 

Korábbi felvételFotó: Mudra László [origo]

Az biztos, hogy megölték

A bíró közölte: a 21 éves fiatalember bűncselekmény áldozata lett, halálát az okozta, hogy miután levetkőztették és a szigeten levő betontámfalról a Dunába dobták, arccal a vízbe esett és megfulladt. Azt azonban kétséget kizáróan nem lehet megállapítani, hogy a bűncselekményt a két vádlott követte volna el.

Önös érdekből tanúskodott

Indoklásában a bíró arra is kitért, hogy a vádlottakra terhelő vallomást tevő tanú fiatal kora ellenére többszörösen büntetett, s önös érdekből, a saját ügyében hivatkozott arra, hogy enyhébb büntetést kér, amiért egy súlyos bűncselekmény feltárásában segített. A tanút később tizenkét és fél év szabadságvesztésre ítélték, jogerős büntetésének kiszabása során - tekintettel arra, hogy a hajógyári-szigeti ügy még nem zárult le - ezt nem vették figyelembe.

A bíróság nem igazságot, jogot szolgáltatott

Az eljáró bíró a sértett hozzátartozóinak - akik sírva fogadták a döntést - azt mondta: "a bíróság nem igazságot, hanem jogot szolgáltatott" a mostani ítéletével, mivel ha kétséget kizáróan nem bizonyítható a vádlottak bűnössége, akkor fel kell őket menteni az ellenük felhozott vád alól.

Az ügyészség fellebbezett

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a bűnösség megállapítására jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mentse fel őket.

2011-ben történt az eset

Az ügyészség vádja szerint a két, biztonsági őrként dolgozó vádlott 2011 decemberében egy hajógyári-szigeti szórakozóhelyről kikísérte az ott italozó fiatalembert. A két vádlott emlékezett arra, hogy aznap kikísértek egy ittas vendéget, arra azonban nem, hogy az az áldozat lett volna. A bíróság végül egyéb bizonyítékok alapján megállapította, hogy a szórakozóhelyről a vádlottak kísérték ki a fiatalembert, aki a családja szerint nem fogyasztott rendszeresen alkoholt.

Az ügyészség szerint a két vádlott volt az, akik szidalmazták a fiatalembert, erőszakkal lerángatták a ruháit, majd a mindössze rövid ujjú pólót viselő férfit kivitték a szórakozóhelyről a szabadba, ahol fagypont körüli hőmérséklet volt, és a szórakozóhely előtti parkolóban megverték. A vádirat szerint a vádlottak megragadták az eszméletlen és lemeztelenített fiatalt, és a 7 méter magas támfalról a Dunába dobták. A férfi a vízbe zuhant, elmerült, és rövid időn belül meghalt.