Sikeres volt a tanársztrájk a szakszervezet szerint

2016.04.20. 15:47

Az ország ugyan nem állt meg szerda délben öt percre, de a tanársztrájkot sikeresnek tartja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné azt mondta, hogy országszerte több mint 1100 intézményben majdnem 25 ezren vettek részt a munkabeszüntetésben. Volt olyan fővárosi iskola, ahol a diákok közül csak a polgármester gyereke jelent meg.

Sikeresnek tartja a szerdai pedagógus sztrájkot Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Volt olyan fővárosi intézmény, ahol csak egy diák, a polgármester gyereke jelent meg. Neki az összes órát megtartották. 

Galló Istvánné szerint sikeres volt a szerdai tanársztrájkFotó: Szabó Gábor - Origo

- 1185 közoktatási intézményben 24960 pedagógus, óvodai dolgozó és technikai dolgozó vett részt a sztrájkban. 21 éve nem volt példa, ilyen méretű országos munkabeszüntetésre - mondta Galló Istvánné.

A PSZ elnöke szerint sikeres volt a sztrájk, amit annak ellenére is megtudtak szervezni, hogy sok helyen polgármesterek és tankerületi vezetők próbálták munkára bírni a tanárokat. A szerdai megmozdulásban négy szakszervezeti tömörülés, 26 ágazati szakszervezet és több civilszervezet vett részt. 

Tárgyalni szeretnének

A PSZ a tanárokon túl az egész magyar társadalmat is megszólította, és azt kérték, hogy szerda délben öt percre álljon le az egész ország. Azt Gallóné elismerte, hogy ez nem valósult meg, de szerinte ennek ellenére is

az emberek együttéreztek a sztrájkoló tanárokkal.

- A tárgyalások folytatódnak, ezek sikeressége alapján lehet majd megítélni mennyire volt eredményes a mai akció - mondta Gallóné.

A sztrájk után folytatjáka  tárgyalásokat a kormánnyalFotó: Szabó Gábor - Origo

Arra a kérdésre, hogy jöhet-e az újabb sztrájk, a PSZ elnöke azt mondta, hogy alapvetően tárgyalni szeretnének, de a tanárokban és a társadalomban lát erőt a folytatásra.

A polgármester fiának megtartották az órákat

Gallóné azt is elmondta, hogy a sztrájkalapból nem lehet majd fedezni a munkabeszüntetést vállaló tanárok szerdai bérét, hiszen ezt a pénzt elköltötték a februári tüntetések szervezésére. A szakszervezeti vezető ugyanakkor azt is hozzátette, hogy azok a tanárok, akik vállalták a munkabeszüntetést számoltak ezzel a kieséssel.

A gyerekek felügyeletét és az étkezést minden intézményben biztosítani kellettFotó: Szabó Gábor - Origo

- Arról nincs adatunk, hogy ma mennyi diák maradt otthon. Azonban tudunk olyan fővárosi intézményről, ahol egyetlen diák, a polgármester gyereke jelent meg.Neki a kollégák az összes órát megtartották - mondta Gallóné. 

A szerdai tanársztrájk eseményeit itt nézheti végig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK