Két hét múlva kezdhet tárgyalni a parlament az alkotmánymódosításról - mondta a fideszes Gulyás Gergely. A sorrendben hatodik alaptörvény-módosítás bevezetné a terrorveszélyhelyzet fogalmát és ebben a rendkívüli helyzetben egy sor különleges jogkört adna a kormánynak egy újabb törvénycsomag.

A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát, amelyet így a két hét múlva kezdődő ülésén tárgyalhat a parlament - mondta Gulyás Gergely törvényalkotásért felelős fideszes alelnök.

Gulyás Gergely szerint két hét múlva tárgyalhatja a parlament a javaslatotFotó: Szabó Gábor - Origo

Mint arról az Origo is beszámoltaz alaptörvény-módosítás a honvédség felhasználását is lehetővé tenné terrorveszélyhelyzetben. Erről a pénteki pártközi egyeztetés után Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta, meglehet a szükséges kétharmados parlamenti támogatás.

Engedtek az ellenzéknek

A korábbi tervekhez képest a Fidesz több ponton engedett az ellenzéki pártoknak, így például

a kormány már nem 60, csak 15 napra rendelhetné el a terrorveszélyhelyzetet. Terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmados többséggel hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, aminek nyomán a kormány legfeljebb 15 napra felhatalmazást kap arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. 

Az alaptörvény szerinti különleges jogrend időszakai jelenleg:

  1. rendkívüli állapot
  2. szükségállapot
  3. megelőző védelmi helyzet
  4. váratlan támadás
  5. veszélyhelyzet

Majdnem szükségállapot

Mint arról az Origo beszámoltújabb, az eddigiek mellett elrendelhető rendkívüli jogrend, a terrorveszélyhelyzet bevezetésére hatalmazná fel a kormányt az alaptörvény tervezett módosítása, ami már a hatodik változtatás lenne a sorban.

A Terrorelhárítási Központ védte a repülőteret a brüsszeli támadások utánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A terrorveszélyhelyzet az alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó egyéb jogszabály-változtatásokkal a szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt veszélyhelyzetnél megszokottnál szélesebb körű jogkörökkel ruházná fel a kormányt. A honvédség felhasználása mellett az internet és a mobilhálózat lekapcsolására, kijárási tilalom bevezetésére, a határok lezárására, sőt az emberek kitelepítésére is lehetőséget adna a terrorveszélyhelyzet.