Ausztria katonákat vezényel a magyar határ közelébe

Körmend, menekültválság, migráns, migránsok, osztrák határ
Körmend, Origo riport, migráns - osztrák határ hangulatanyag, 2016.03.10.
Vágólapra másolva!
Jövő héttől a burgenlandi-magyar határszakasz déli részét osztrák katonák is ellenőrzik majd. Ausztria azzal indokolta a katonák kivezénylését, hogy magyar területen, a határ közelében nyílik majd menekülttábor.
Vágólapra másolva!

Jövő héttől kiterjesztik az ellenőrzést a burgenlandi-magyar határszakasz déli részére osztrák oldalon - közölte a burgenlandi rendőrség hétfőn.

A szigorított ellenőrzést a Németújvári (Güssing) járásban található Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn), valamint a Gyanafalvi (Jennersdorf) járásban lévő Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) település átkelőinél vezetik be.

Az érintett határszakaszt katonák is felügyelik majd az osztrák oldalon.

A lépést az osztrák rendőrség azzal indokolta, hogy Körmenden várhatóan hamarosan menekülttábor fog működni.

Így éz ki a készülő körmendi menekülttábor Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyar kormány valóban ideiglenes menekülttábort létesít Körmenden. A város szélén a rendészeti szakközépiskola udvarán már állnak azok a katonai sátrak, ahol

a Magyarországon tartózkodó menekülteket szállásolná el a kormány.

Amikor az Origo tudósítója március közepén a helyszínen járt, azt tapasztalta, hogy a készülő tábor területéről akadálytananul lehetett ki-be járkálni, mert nem volt kerítés. A tábor területének kerítés nélküli szakaszáról videót is készített munkatársunk.

Arról is beszámolt, hogy a zuhanyzóknak szánt konténerek sokkal masszívabbak, mint azok a sátrak, ahol a napjaikat, éjszakáikat töltik majd az emberek.

Az osztrák rendőrök április 25-én hétfőn kezdtek ellenőrzéseket a nezsideri, a kismartoni, a nagymartoni és a felsőpulyai járás átkelőinél, osztrák oldalon. A reggeli órákban a teherautókat ellenőrizték a hegyeshalmi átkelőnél, a sor tíz kilométeresre is felduzzadt. Az osztrák rendőrség nem zárta le teljesen az átkelőt, de szúrópróbaszerűen ellenőrizte a járműveket:

migránsokat és embercsempészeket kerestek.

Az Origo munkatársa nemrég Bécsben találkozott egy olyan fiatal szír állampolgárral, aki embercsempész segítségével ment át Magyarországról Ausztriába. A férfi menedékjogot kért Ausztriában. Tudósítónknak azt mondta, hogy az osztrák rendőrök megígérték neki: nem küldik vissza Magyarországra, ahol öt hónapot töltött a nyírbátori zárt menekülttáborban.

Az osztrák kormány kerítést is tervez a határra Körmend közelében. A kismartoni püspök viszont nem egyezett bele abba, hogy az egyház tulajdonában lévő földterületen kerítést húzzanak fel a migránsok ellen.