Feljelentették az ügyészségen Orbán erkélyét

Liberálisok, feljelentés
Vágólapra másolva!
Rongálás bűncselekmény gyanújával tettek feljelentést a Liberálisok a Miniszterelnökség Várba költöztetésével összefüggésben a kormányfő irodájának kijelölt karmelita kolostor műemlék épületének megrongálása miatt, miután ott szerintük engedély nélküli erkélyt alakítanak ki. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészséghez fordult a Magyar Liberális Párt választmányi elnöke, Szabadai Viktor a kormányfő számára a Várban kialakítani tervezett erkély miatt. A napokban ugyanis a Miniszterelnökség számára kiszemelt karmelita kolostor átépítésének részeként megkezdték egy Dunára néző erkély kialakítását - hasonló erkélye az államfői rezidencia Sándor-palotának is van.

Rongálást gyanítanak

A feljelentésben a Liberálisok választmányi elnöke emlékeztetett, hogy a karmelita kolostor műemlék, így a kulturális örökségvédelemről szóló törvény alapján annak részleges bontása is csak akkor engedélyezhető, ha az

  • szerkezeti elem megmentése miatt szükséges,
  • a hiteles állapotot torzító idegen rész eltávolítását célozza,
  • életveszély-elhárítás érdekében elkerülhetetlen,
  • műemléki védelemmel nem bíró építmény eltávolítását célozza,
  • terepszint megváltoztatása a célja úgy, hogy nem sérül a műemléki érték.
A Liberálisok feljelentése Forrás: Origo

A feljelentő szerint az utólag odaépíteni tervezett erkély és egy komplett ablaksor padlószintig kibontása nem ezeket a fenti célokat szolgálja, ezért szerinte megvalósul a rongálás bűncselekmény.

Az UNESCO-nak sem szóltak

A feljelentés további részében a Liberálisok választmányi elnöke arra is kitért, további jogsértésnek tartja, hogy a várnegyed építészeti örökségét - világörökségi minősítés lévén - csak az UNESCO tájékoztatásával, a világszervezet álláspontjának kikérésével lehet megváltoztatni, márpedig az átépítésről tudomása szerint az UNESCO-t nem tájékoztatták. Ezért egyúttal a Világörökség Egyezmény megsértése miatt is feljelentést tett - a rongáláshoz hasonlóan - ismeretlen tettes ellen.

Vizsgálhatják az építkezést

Elképzelhető, hogy az UNESCO hamarosan külön vizsgálóbizottságot is létrehoz az ügyben - legalábbis erről számolt be a minap az RTL Klub Híradója. Azt vizsgálnák, hogy szabályosan építették-e hozzá a Várban található karmelita kolostorhoz a tervezett 100 négyzetméteres erkélyt.

Bár a Miniszterelnökség szerint minden szükséges engedélyt beszereztek, az RTL Klub megkereste az UNESCO-t, hogy megtudja, tényleg kapott-e engedélyt a kormány az építkezéshez, a szervezet azonban azt közölte, hogy

a kormány csak egy általános, állagmegóvásra vonatkozó kérést adott be hozzájuk, amit jóvá is hagytak.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az RTL-nek azt mondta, azért kell az erkély, hogy egy olyan impozáns helyen tudják fogadni a fontos vendégeket, amely méltó más európai nagyvárosokhoz. A szomszédos Sándor-palotának azonban szintén van egy nagy erkélye, Áder János itt is szokta fogadni a vendégeit.