Vádat emeltek az elcsárdázott százmilliók miatt

Vágólapra másolva!
Csak papíron létező cégeken, strómanokon keresztül irányíthatta csárdáit egy kecskeméti férfi, az ügyészség szerint a családi és baráti kör is segített a több százmilliós adócsalásban.
Vágólapra másolva!

Kilenc éven át üzemeltetett úgy vendéglátóhelyeket egy kecskeméti férfi, hogy egy forintnyi adót sem fizetett be utánuk: a 47 éves vádlottat 12 bűntárs támogatta, közöttük rokonok és a férfi bizalmasai is- állítja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Fiktív cégek és strómanok

Vádiratuk szerint a férfi 2004 és 2013 októbere között Kecskeméten egy csárdát és egy sörözőt, Budapesten pedig egy másik csárdát vezetett.

A helyeket névlegesen más cégek működtették, de a cégvezetők strómanok, több esetben külföldi állampolgárok voltak, akiket az igazi tulajdonos fizetett.

Bevallották, de nem fizették

A Kft.-k ugyan nem titkolták el bevételeiket, sőt, a látszat kedvéért rendszeresen postázták adóbevallásukat, de nem fizettek adót vagy alkalmazottak utáni járulékot – az adótartozást behajtani sem lehetett rajtuk, mivel nem rendelkeztek saját vagyonnal.

A módszer egyszerű volt: ha egy cég nagyobb köztartozást halmozott fel, a vádlottak rögtön bevontak egy újat a csárdák működtetésébe,

és az üzlet mehetett tovább. Az évek alatt összesen kilenc fiktív társaságot alapítottak erre a célra,

közel 260 millió forintnyi adót és járulékot csalhattak el így.

A sorozat 2013 októberében ért véget, a nyomozók ingatlanokat és készpénzt zároltak az ügy felderítése során, a főügyészség pedig javaslatot tett a vagyonelkobzásra is.

Évek munkája

A vádemelés ugyanakkor több mint három évet váratott magára: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség április 26-án különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt vádolta meg a valódi csárdatulajdonost és tizenkét társát. A vádlottak bűnösségéről aKecskeméti Törvényszék fog dönteni.