Stabil Fidesz-vezetést mért a Nézőpont

2016.04.27. 14:04

Továbbra is jelentős fölénnyel vezet a Fidesz-KDNP a pártok versenyében – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. Az intézet szerint kockázatos lépésre szánta el magát a Vona Gábor azzal, hogy ki akarja szorítani a pártból a radikálisokat. 

Kockázatos lépésre szánta el magát Vona Gábor a belső ellenzék elnökségből való kiszorításának szándékával. Míg a Jobbik-szimpatizánsok nélküli teljes felnőtt népesség mindössze 14 százaléka határozza meg magát radikálisként, addig a Jobbik-táboron belül 44 százalékot tesz ki a radikális szimpatizánsok aránya –derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.  

A Nézőpont Intézet szerint kockázatos stratégiát választott Vona GáborForrás: MTI/Mészáros János

Lemorzsolódás?

A Jobbik elnökének taktikája a jelenlegi párttábor egyben tartása szempontjából ezáltal komoly töréshez vezethet, hiszen Vona Gábor belső ellenzékét leginkább a párt radikális szárnyához sorolt pártvezetők jelentik. Háttérbe kerülésükkel, illetve kiszorításukkal ezáltal elbizonytalanodhatnak, lemorzsolódhatnak a Jobbik-tábor jelenleg közel felét kitevő radikális szimpatizánsok. Kérdéses, hogy a teljes felnőtt népesség körében magukat mérsékeltként meghatározó szélesebb választói körből mennyit tud egyáltalán a párt támogatói közé vonzani Vona Gábor – véli a Nézőpont Intézet. 

Vezet a Fidesz

A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, a DK és az LMP 4-4, az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos. A rejtőzködők és nemszavazók aránya összességében 37 százalékot tesz ki – olvasható a kutatásban. 

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz-KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll. A még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatásban a Jobbik szimpatizánsai láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók.