Jövőre 167 milliárd forinttal több jut az egészségügynek, és ebből 80-85 milliárdot szánnak bérfejlesztésre. A kórházak felé kancelláriákat állítanak, és kiszervezik az idősek kórházi ellátását is – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Nagy béremelés várható az egészségügyben: a kormány jövőre 167 milliárd forinttal többet fordít a szakterületre, mint 2016-ban, ebből 80-85 milliárdot pedig a dolgozói bérekre szánnak – jelentette be szerdán Ónodi-Szűcs Zoltán a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján.  

Három lépcsőn a V4-ek felé

Az egészségügyi államtitkár szerint a kormány háromlépcsős emelés keretében növelné majd a fizetéseket, addig, míg elérik a V4-es átlagot.

Nekimennek a kórházi váraknak. Radikális átszervezésről beszélt Ónodi-Szűcs ZoltánForrás: Marton Szilvia

Az viszont kérdéses, hogy egységesen vagy a bértábláknak megfelelően differenciáltan nőnek majd a fizetések. Az első fokozat viszont már idén jöhet, erre 100 milliárdos keretet használhatnak fel a büdzséből. 

Teljes átszervezés jön

Ónodi-Szűcs Zoltán egyúttal három nagy, az egészségügy egészét érintő változásról is beszélt. A kormány-négy éven belül:  

  • kancelláriákat emel a kórházak fölé,  
  • kivonja a kórházi rendszerből a szociális ágyakat, vagyis az idősek kezelését, 
  • újraszervezi a fővárosi ellátást. 

Megmondják, mi lesz

"Nekimegyünk a kórházi váraknak. Durva lépés lesz, de vállalom" – mondta az államtitkár, aki szerint hamarosan területi kancelláriák vehetik át a kórházak bizonyos döntési jogköreit. 

Ezt az intézmények költségvetési manipulációjával magyarázta: az OEP-kasszából tízmilliárdok mennek el sokszor indokolatlan műtétekre és vizsgálatokra, 

a kórházak a beavatkozások után kapott súlyszám-összeggel bűvészkednek, 

hogy hogy elérjék az egyébként elvárt nullszaldós költségvetést. A súlyszámokról itt olvashatnak, Ónodi-Szűcs Zoltán tavaly májusi cikkében részletesen elemezte a témát. 

Demográfiai jövőkép. Viharosan öregszünkForrás: Marton Szilvia

"Ezt nem tartom lopásnak, de négy fal között hozott döntések nem a lakosság érdekeit követik, szükség lesz a központi beavatkozásra" – vélekedett Ónodi-Szűcs Zoltán.  

A kormány leépítené a szociális ágyakat is, vagyis a kórházi elfekvő részlegeket. Ezt az ország rohamos elöregedése indokolja, az államtitkár szerint a lakosság demográfiai képe tornádóhoz hasonlít, a tölcsér tetejét pedig az idősek képezik. „Ráadásul, az utóbbi 13 évben az unióban csak nálunk nőtt az egyénenként kórházban töltött hónapok száma" – mondta Ónodi-Szűcs. Hozzátette, az egészségügynek  

egyre nagyobb teher lesz az idősek ellátása. 

Ezt a a szociális szférára ruházzák át, és eszközöket, ingatlanokat is biztosítanak a pluszfeladathoz. 

Arról az államtitkár nem beszélt, hogy az átszervezés mennyi többletmunkát jelent majd a szociális ágazatban dolgozó ápolóknak. 

Szuper, de nem új

A fővárosi kórházak nagy lemaradásban vannak a vidékiekhez képest, amelyeket 500 milliárd forintnyi uniós forrásból fejlesztettek fel az utóbbi években: Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, a következő években Budapest is lendületet kap, teljesen megújulhat a helyi és az agglomerációs ellátási rendszer. 

Ha nem is új, de szuper lesz valamelyik fővárosi kórház, a kormány egy meglévő intézmény fejlesztését terveziForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakpolitikus szerint új szuperkórház továbbra sem várható, a kormány meglévő intézményeket fejlesztene tovább, és jelenleg két verzióról tárgyalnak. "Nagyjából 

mindegy, hogy egy meglévő intézmény kap ezer új ágyat, 

vagy egy plusz kórházi részleget építenek fel, három telekkel arrébb – mondta az államtitkár –, mindenképpen szuperkórházról beszélhetünk majd." 

Központ az alapellátásban is

Ónodi-Szűcs Zoltán kitért az alapellátás várható átszervezésére is, a következő években  20 milliárdot fordítanának arra, hogy központi szerv alá rendeljék a háziorvosi, védőnői és egyéb szolgáltatásokat – a háziorvosok pedig több feladatkört is átvesznek majd az államtitkár szerint mára "bedugult" szakellátástól.

Még beszélnek

A konferenciára eljött a fekete ruhás nővér is, Sándor Mária az előadás után arra kérte az államtitkárt, foglalkozzon a legkisebbek, vagyis a kórházi szakdolgozók és a technikai állomány helyzetével. Ónodi-Szűcs Zoltán erre nem reagált, de  ígéretet tett arra, hogy fogadja majd a civil aktivistát.