Rejtély, kiket raktak fel a budapesti vonatra Ausztriában

Dévai Szent Ferenc Alapítvány, menekültek 
A rajzot a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermeke készítette
Dévai Szent Ferenc Alapítvány, menekültek
Vágólapra másolva!
A magyar rendőrség nem fogadott menekülteket aznap, amikor az osztrákok Bécsből visszaküldtek kettőt. Az osztrák hatóságoknak értesíteniük kellett volna a magyar hatóságokat. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei készítették.
Vágólapra másolva!

Könnyen lehet, hogy pár óra alatt visszajutott Ausztriába az a két menekült, akiket a szemem láttára tettek fel a Budapest felé tartó vonatra Bécsben. Az eset még április 14-én történt, azóta próbáltuk kideríteni, hogy tulajdonképpen mit is láttunk. A magyar rendőrségen azt mondták, hivatalosan aznap nem küldtek vissza senkit az osztrák rendőrök Magyarországra. Az osztrák rendőrségi szóvivő viszont arról tájékoztatott, hogy "minden bizonnyal" ez történt.

Nem volt átadás

Az osztrák rendőrségnek tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat, ha menekültet küldenek vissza, az osztrákok szerint viszont "alacsony szintű akciók esetén"

nincs szükség nyomozásra, vagy más folyamatok elindítására.

A két emberről, akik Bécsben rendőri kísérettel szálltak fel a vonatra, senki sem tud semmit.

A két férfit és az őket kísérő osztrák rendőröket a bécsi főpályaudvaron láttam. Éppen Magyarországról Németországba tartó menekültekről készítettem riportot, amikor a plázaszerű épület bejáratában megjelent a két menekült és a két rendőr. Szinte futólépésben, alakzatban haladtak a 9a vágány felé, ahonnan 15:42-kor indult a budapesti Keleti pályaudvarig közlekedő Railjet. A társaságnak sietnie kellett, ha el akarta érni a vonatot: alig egy perc volt az indulásig.

A rendőr és takarásban lévő társa megvárta a vonat elindulását Forrás: Origo

Az egyik rendőrnél egy átlátszó irattartó nejlon volt, abban útleveleket láttam. A menekültek nagy, zöld színű bevásárlószatyrokat cipeltek. Utánuk szaladtam, de már csak arra volt időm, hogy az egyik rendőrt lefényképezzem. Kísérő nem szállt fel a férfiakkal a vonatra. A rendőrök jóformán elszaladtak, miután a vonat elindult, így kérdezni nem tudtam tőlük, ezért fordultam az osztrák rendőrség szóvivőjéhez.

Deportálást láttam

Paul Eidenbergernek leírtam az esetet, aki azt mondta, hogy valószínűleg idegenrendészeti eljárásnak voltam tanúja. Azt viszont nem mondta meg, hogy pontosan mi történt. Azt állította, nem tudja, annak ellenére sem, hogy a vonat indulásának időpontját, és még a peron számát is megmondtam neki. „A bécsi rendőrök intézkedések ezreit hajtják végre naponta. Amit ön látott, az egy teljesen hétköznapi akció volt, ezért nem lehet visszakövetni, hogy pontosan mi is történt” – mondta.

A bécsi rendőrség szóvivője „deportálásnak” nevezte az eljárást.

„Anélkül, hogy az intézkedés részleteit ismerném, az ön által leírt eset valószínűleg egy menekültügyi intézkedés volt. Ez egy kényszerítő intézkedéssel végrehajtott deportálás volt. A személyek, akiket a rendőrök kísértek, illegálisan tartózkodtak Ausztria területén. Abban az esetben, ha a rendőrség tetten éri az illegálisan Ausztria területén tartózkodókat, további intézkedések lefolytatása nélkül is visszaküldheti őket abba az országba, ahonnan Ausztria területére érkeztek” – írta a szóvivő.

A magyar rendőrök viszont azt mondták, hogy a menekültek visszatoloncolását egy nemzetközi egyezmény szabályozza. Április 14-én az osztrák rendőrség "átadást nem kezdeményezett" - közölte kérdésemre az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Egy éve vannak osztrák-magyar közös ellenőrzések a Bécsbe tartó vonatokon Fotó: Bielik István - Origo

"Ha tényleg kísérő nélkül jöttek Magyarországra ezek a menekültek, és a magyar rendőrségtől nem várta őket senki, akkor szinte biztos, hogy még aznap visszamentek Ausztriába. Eleve Nyugatra tartottak, így kontroll hiányában Hegyeshalomnál minden további nélkül visszafordulhattak" - mondta az Origónak Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője. Arról is beszámolt, hogy egyre kevesebb menekültet küldenek vissza Nyugat-Európából Magyarországra. Legutóbb Finnországban mondta ki a legfelsőbb bíróság, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára, így ide senkit sem lehet visszaküldeni.

Körmenden tábor épül

Az Ausztria és Magyarország között zajló menekültpingpongban Magyarország is próbálkozik védhetetlen szervákkal. Az osztrák hatóságok például arra hivatkozva vezényelnének katonákat a magyar határra, hogy Körmenden nyitott menekülttábor épült. A tábor területétől alig pár kilométerre van a határvonal. A tábor területén feltűnő, hogy a tisztálkodásra kialakított konténerek stabilabbak, mint a lakósátrak. Hétfőn ide már meg is érkeztek az első menekültek.

Menekülttábor épül Körmenden Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Válaszul" a nyitott menekülttábor felépítésére, az osztrák oldalon a pinkamindszenti és a rábafüzesi határátkelőhelyen a szomszédos ország határőrei ellenőrzést vezettek be. Az Ausztria felé tartó járműveket megállították, belenéztek a csomagtartóba, kérték az iratokat. Az olyan zárt vagy elsötétített ablakú járművekre különösen figyeltek, amelynek utasterébe nem lehetett belátni.

Osztrák rendőrök az elmúlt hetekben többször közúti ellenőrzést is kezdtek a hegyeshalmi határátkelő közelében. Április 25-én, hétfőn mintegy tíz kilométeren torlódtak fel a teherautók az M1-es autópályán.

Az osztrák rendőrség nem zárta le teljesen az átkelőt, de szúrópróbaszerűen ellenőrizte a járműveket:

migránsokat és embercsempészeket kerestek.

Nemrég Bécsben találkoztam egy olyan fiatal szír állampolgárral, aki embercsempész segítségével ment át Magyarországról Ausztriába. A férfi menedékjogot kért Ausztriában. Azt mondta, hogy az osztrák rendőrök megígérték neki, hogy nem küldik vissza Magyarországra, ahol öt hónapot töltött a nyírbátori zárt menekülttáborban.

Magyar-osztrák közös rendőri ellenőrzések egyébként Budapesten is előfordulnak. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint például április 12-én volt ilyen akció. Akkor egy menekültet le is szállítottak a vonatról, pedig a Mohamed nevű férfinak érvényes úti okmánya is volt.

Osztrák rendőrök a Keleti pályaudvaron, 2015 februárjában Fotó: Bielik István - Origo

Mohamed azt mondta, hogy a papírjait az osztrák rendőr ellenőrizte, és ő szólította fel a vonat elhagyására. Az osztrák rendőrnek joga van arra, hogy a magyar rendőrrel együtt úti és egyéb okmányokat ellenőrizzen, illetve a magyar rendőrt az intézkedése során támogassa" - közölte az Origóval a magyar rendőrség.

A férfi két nappal később ellenőrzés nélkül eljutott Bécsbe, azóta vonattal tovább is ment Németországba.