Ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épül Békésen - jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselője. Dankó Béla azt mondta, a forrásokat a kormány biztosítja, az építkezés a közbeszerzési eljárás és a szerződéskötés után kezdődhet meg, az átadás 2018-ban lesz. A tervek szerint 250-300 embert alkalmaznának a büntetés-végrehajtási intézetben, amely "sok lehetőséget rejt magában, a helyi gazdaságot és vállalkozásokat is fejlesztheti".

Dankó Béla azt mondta, egyelőre nem írták alá a megállapodást a Belügyminisztériummal, de ez a közeljövőben megtörténhet. Hozzátette: őt már a múlt év végén arról tájékoztatták a Miniszterelnökségtől, hogy Békés városa a nyertes települések között van. Izsó Gábor (független) polgármester közölte: két hete a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) jártak Békésen megnézni a település külső részén felajánlott hathektáros területet.

Önként jelentkeztek

A Belügyminisztérium 2015 elején tette közzé pályázatát, amelyben lehetőséget kínált az önkormányzatoknak arra, hogy térítésmentesen ajánljanak fel területeket börtön építésére. Tavaly októberben jelentették be, hogy Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón pedig ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épülhet. Csütörtökön Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő bejelentette, hogy Komádiban is épül börtön. Izsó Gábor elmondta: a BVOP arról tájékoztatta őt, hogy Békés mellett Hevesen is építenek intézményt a fogvatartottak számára.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Cseke Csilla

Családostul jönnek a doglozók

Dankó Béla azt mondta: reményeik szerint békési vállalkozók is be tudnak kapcsolódni alvállalkozóként a zöldmezős beruházás kivitelezésébe. Arra a kérdésre, hogy a börtönben dolgozók a helyiek közül kerülhetnek-e ki, elmondta: Békésen van egy rendészeti szakközépiskola, ahonnan fel tudnak majd venni a börtönbe dolgozókat, és a munkanélküliek átképzése is szóba jöhet a célnak megfelelően. Hozzátette: a tapasztalatok szerint főként a településen kívülről érkeznek a börtönbe a munkavállalók, akik jellemzően hozzák magukkal a családjukat, ami mind az ingatlanok eladása és bérlése, mind az oktatási intézményekben növekvő gyermeklétszám miatt kedvező lehet Békés számára.