Jogerősen hét és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék egy zalai férfit, aki mentálisan sérült emberek tízmilliókat erő ingatlanjait szerezte meg csalárd módon - tájékoztatta a törvényszék szóvivője szombaton az MTI-t.

Tízmillió forintért vett meg papíron egy 26 milliót érő házat az a zalai férfi, aki még a nagyon alacsony vételárat sem fizette annak az alkoholbeteg férfinak, akit átvert. A csaló nemcsak ezt az egy, gyógykezelés alatt álló embert verte át, hanem másokat is - ezért jogerősen

hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék.

A férfi 2010-től súlyos alkoholizmusban vagy más betegségben szenvedő, elesett emberekkel lépett kapcsolatba, és miután a bizalmukba férkőzött, számukra előnytelen ügyletekre bírta rá őket. Gyenesdiáson például azt csinálta, hogy az alkoholizmusával rendszeresen orvoshoz járó sértettnél először szobát bérelt, majd megegyezett vele, hogy 10 millió forintért megveszi az ingatlanát. Az adásvételt ügyvéd előtt, szerződésben is rögzítették, amely szerint a sértett holtig tartó haszonélvezettel rendelkezett. A csaló a sértettet később rábírta, hogy mondjon le erről a jogról hárommillió forint ellenében.

A vádlott sem ezt az összeget, sem az ingatlan vételárát nem fizette meg. A megszerzett ingatlant 2011-ben 26 millió forintért tudta eladni.

Egy másik esetben egy zalaegerszegi, szintén mentális és alkoholproblémákkal küzdő sértettet arra vett rá, hogy ötmillió forintos jelzálogjogot jegyeztessen be egy kölcsön fedezeteként, ilyen hitele azonban nem volt. Úgy férkőzött a beteg férfi bizalmába, hogy 

kezdetben élelmiszerrel, kisebb kölcsönökkel támogatta.

Egy ugyancsak alkoholproblémákkal küzdő hévízi férfinak a 35 millió forintot érő házát először nyolcmilliós jelzáloggal terhelte meg, majd 10,5 millió forintért megvette tőle az ennek többszörösét érő ingatlant. A vádlott fiktív dokumentumok segítségével hozzájutott egy másik hévízi házhoz is, amelyhez úgy szerzett hitelt, hogy egy azóta elhunyt férfit vett rá egy 15,5 milliós kölcsön felvételére

hamis munkáltatói igazolás megszerzésével.

A vádlott ügyét első fokon a Keszthelyi Járásbíróság tárgyalta, és a férfit négyrendbeli csalás bűntettében (ebből egy kísérlet), valamint három rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mint bűnsegédet mondta ki bűnösnek 2015 októberében. Mindezért hét és fél év fegyházbüntetést kapott, majd fellebbezése miatt került ügye a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

A törvényszék az egyik közokirat-hamisítás minősítését megváltoztatva végül helybenhagyta a büntetést, ami így jogerőssé vált.