Híres és gazdag amerikai magyart tüntetett ki Orbán

Orbán Viktor, Steven F. Udvar-Hazy
Budapest, 2016. április 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) átadja a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Steven F. Udvar-Hazynak, az Air Lease Corporation vezérigazgatójának az Országház Delegációs termében 2016. április 30-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A magyar példaképek fontosságáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, amikor az Országház épületében átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Steven F. Udvar-Hazynak, az Air Lease Corporation vezérigazgatójának.
Vágólapra másolva!

Számon tartunk minden egyes magyart is, akikre büszkék lehetünk - ezzel indokolta Orbán Viktor, hogy miért kapta meg a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Steven F. Udvar-Hazy az amerikai Air Lease Corporation vezérigazgatója.

Udvar-Hazy 1946-ban Budapesten született.

1958-ban vándorolt ki családjával, Svédország érintésével, az Egyesült Államokba. A University of California (UNCA) közgazdászhallgatójaként alapította meg első cégét 1966-ban, amely főleg repülési útvonalak tervezésével és légitársaságoknak nyújtott tanácsadással foglalkozott. Az Air New Zealand egyik gépének eladásakor jutalékként kapott 50 ezer dollárt használta fel később lízingcége alapításához.

Orbán Viktor miniszterelnök és Steven F. Udvar-Hazy a Magyar Érdemrend nagykeresztjével Forrás: MTI/Kallos Bea

Az Air Lease Corporation nevű vállalata egy viszonylag új cég, amit 2010 után alapított. Korábbi cége - amelyet annak 1990-es eladása után alkalmazottként irányított - érintett volt a Malév végjátékában is. 2010-ben az International Lease Finance Corporation (ILFC) amerikai lízingpartnere le akart foglalni néhány gépet a társaság 3 milliárdos adóssága fejében. Ezt a céget vezette Udvar-Hazy, a vállalat tulajdonosa pedig az AIG biztosító volt. Az ILFC-t egyébként három magyar alapította 1973-ban: Leslie Gonda és fia, Louis L. Gonda, valamint a most kitüntetett Steven F. Udvar-Hazy.

A cég végül nem foglalta le a Malév-gépeket.

A magyar kormány 5,7 milliárd "villámátutalásával" sietett az akkor még létező magyar légitársaság segítségére.

"A kommunizmus negyven szűk esztendeje" alatt a mi amerikai hőseink sikertörténetei segítettek, inspirálva, buzdítva és bátorítva, hogy mennyi mindenre leszünk képesek, ha egy szabad világban bontakoztathatjuk ki képességeinket - mondta a szombati kitüntetési ünnepségen Orbán Viktor.

- fogalmazott a miniszterelnök.

Udvar-Hazy az eseményen azt mondta, hogy a repülés és a repülés szabadságának szeretete vitte Amerikába, de mindmáig szereti Magyarországot, és hálás az itt kapott lehetőségekért.

Áder János köztársasági elnök idén február 12-én adományozta a Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) kitüntetést Steven F. Udvar-Hazynak, az indoklás szerint ezzel ismerve el a Magyarország jó hírét növelő, példaértékű életútját.

Az üzletember megköszönte a kitüntetést Forrás: MTI/Kallos Bea

Udvar-Hazy nevét őrzi az általa megalapított Steven F. Udvar-Hazy Center, amelyet 1999-ben kezdtek el megépíteni 65 millió dolláros adományából. Az Udvar-Hazy Center a Smithsonian National Air and Space Museum (NASM) részként működik a washingtoni Dulles Airport közelében. Az egykori hangárban felépített múzeumban történelmi repülők és űrrepülőgépek vannak kiállítva.

Az Udvar-Hazy centerben lehet megnézni az Enola Gay nevű bombázót,

amely a világ első atombombáját dobta le Hirosimára 1945-ben. Ott van az első űrrepülő, az Enterprise is.

Udvar-Hazy fenn van a Forbes milliárdoslistáján is, jelenleg a 453 leggazdagabb ember a világon. 2001-ben 2,8 milliárddal a világ 167. leggazdagabb embere volt, de a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megtépázták a légicégek és az abban dolgozó üzletemberek vagyonát. 2008-ban a gazdasági világválság kirobbanásának évében a 288. leggazdagabb ember volt a világon.