Vona: Kiborult a bili

Vona Gábor, majális
Budapest, 2016. április 30. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumon a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
 "Nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció" - mondta a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisán. Szerinte a jegybank körüli ügyekkel "kiborult a bili". Arról is beszélt, hogy pártjában az alelnökök jelölése körüli viták ellenére sincs radikális-mérsékelt ellentét. A Fidesz szerint a Jobbik megtéveszti az embereket.
Vágólapra másolva!

Sokan nem akarják a jelenlegi kormányt, de még nem látják a leváltására képes erőt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke Budapesten, a Hajógyári-szigeten. A pártrendezvényen arról is beszélt, hogy pártjáról is most derül ki, alkalmas-e a kormányzásra. Azt mondta, hogy ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel,

akkor a kormányzásra sem alkalmasak

Arra utalt ezzel, hogy nemrég kiderült: leváltaná az alelnöki pozícióból Novák Elődöt, Apáti Istvánt és Szávay Istvánt. A félreállításra ítélt politikusok bírálták a pártelnök döntését. Novák Előd azt nyilatkozta, hogy leforrázva érzi magát. Apáti István pedig kijelentette, "nem enged az elnöki nyomásnak", és elindul az alelnöki pozícióért a tisztújító kongresszuson.

Leforrázott alelnök

Vona a majálison azt mondta, hogy a vita ellenére nincs "radikális - mérsékelt" konfliktus a pártban. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy azért szeretne alelnököket csinálni a pártot képviselő polgármesterekből, mert ezek a politikusok már "maguk is kormányoznak". Hidakat kell építeni, és ők ezt tették - mondta. Szerinte a néppártosodás gondolata is innen ered.

Vona Gábor a párt kétnapos majálisán beszélt terveiről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A majálison aktuális kérdésekről is beszélt Vona Gábor. Szerinte a Magyar Nemzeti Banknál "megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket". A jegybanki alapítványokra utalva úgy fogalmazott: "kiborult a bili, és sok minden volt benne". Szerinte

Matolcsy György felelősségét vizsgálni kell ebben a kérdésben.

Azt is mondta, hogy "ami Matolcsy György a jegybank élén, az a cigány közélet élén Farkas Flórián". Szerinte a kormányfő egyik politikusnak sem engedi el a kezét.

Orbán Viktorról azt mondta, hogy "nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció".

A Jobbik elnöke a beszédében arról is szólt, hogy örül az osztrák szélsőjobboldali államfőjelölt első fordulós sikerének. Népszavazást továbbra sem szeretne kvótaügyben: szerinte a referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.

Reagált a Fidesz

A Jobbik az emberek képébe hazudik, és megtéveszti őket, az a Jobbik próbál igazságot osztani korrupciós ügyekben, aki maga is ilyenekbe keveredik - közölte a Fidesz-frakció Vona Gábor Jobbik-elnök szombati beszédére reagálva. A Fidesz szerint a Jobbik alelnöki pozíciójára kiszemelt polgármesterek "csak a pénzre hajtanak".

Példaként Janiczak Dávid ózdi polgármestert említették, akiről a párt közleményében azt írták, hogy "gátlástalanul a saját önkormányzatától vett fel pénzeket, és sportautójával irritálta a nincstelen embereket". A Fidesz a mai napig várja Vona Gábor válaszát, hogy "milyen idegen hatalmaknak adta el a Jobbikot" - írta a párt parlamenti képviselőcsoportjának sajtóosztálya.