Hétfőn kezdődik az érettségi

érettségi vizsga iskola diák
Budapest, 2013. május 8. Diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán Budapesten, a Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tantermében 2013 május 8-án. Reggel nyolc órakor történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 5753 diák kezdte meg az érettségi vizsgát. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról. 
Vágólapra másolva!

Ebben a vizsgaidőszakban lép életbe az a szabály, amely szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi időszakban a vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítésének igazolása. Ha a vizsgázó ezt a feltételt nem teljesíti, akkor nem kezdheti meg az érettségit.

Két feladatlap

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A magyarral kezdik Forrás: MTI/Beliczay László

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül tetszésük szerint oszthatják meg a rendelkezésükre álló időt az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják.

Szótárt lehet használni

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintű írásbeli vizsgája is 240 perces, de egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze.

Mobilt nem lehet használni, helyesírási szótárt igen Forrás: MTI/Balázs Attila

A vizsgázók szintén a tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között a rendelkezésükre álló időt, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják.

Közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az érettségik kedden, a matematika írásbelikkel folytatódnak.