Megérkeztek az első migránsok a körmendi befogadó táborba. A városban nagyobb a rendőri jelenlét, az osztrák hatóságok pedig Pinkamindszentnél és a Rábafüzesnél ellenőrzik az átkelő autókat.

Hétfőn délután a migránsok első csoportja a körmendi ideiglenes befogadó táborba. Az MTI tudósítója szerint délután három óra előtt néhány perccel egy autóbusz hajtott be a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola hátsó kapuján.

A járművön, 30-40-en utaztak, akik meg nem erősített információ szerint a bicskei befogadóközpontból érkeztek.

Nagyobb rendőri jelenlét

A táborban készültek az érkezők fogadására: a kerítésen kívülről az látszott, hogy a katasztrófavédelem munkatársai igazgatták a sátrakat, számítógépeket és különböző ládákat cipelő emberek járkáltak.

Több civil rendszámú személyautó és kisteherautó hajtott be a rendészeti iskola udvarára, amelyek csomagokat, élelmiszert szállítottak.

Mivel a tábor nyitottan működik, onnan bármikor szabadon távozhatnak a migránsok.

Az első busz 30-40 embert hozott a körmendi táborbaForrás: MTI/Varga György

Körmenden érezhetően nagyobb a rendőri jelenlét, a szakközépiskola körüli utcákban több járőrautó is várakozott.

Ellenőríznek az osztrákok

Az osztrák oldalon a pinkamindszenti és a rábafüzesi határátkelőhelyen az osztrákok határellenőrzést vezettek be. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy

az Ausztria felé tartó járműveket megállították, belenéztek a csomagtartóba, kérték az iratokat. Az olyan zárt vagy elsötétített ablakú járművekre különösen figyeltek, amelynek utasterébe nem lehetett belátni.

Hétfőn délelőtt a rábafüzesi határátkelőhelyen a szokottnál kisebb volt a forgalom, a határellenőrzés se a teherforgalmat, se a személyforgalmat nem késleltette. Fizikai határzár, kerítés vagy "szárnyas kapu" építésének egyelőre nem volt nyoma.

Az Útinform szerint az M1-esen Hegyeshalom előtt két kilométeres a kilépésre várakozó kamionsor.