A hadseregben is orvoshiány van

2016.05.02. 06:51

A katonaorvosok hiánya veszélyezteti a Magyar Honvédség működését - mondta a Magyar Időknek a hadsereg megbízott egészségügyi főnöke. Külföldön, civilként jobban lehet keresni.

Az orvoshiány miatt a Magyar Honvédség (MH) már most is komoly nehézségek árán tudja kiállítani a különféle katonai műveletek, például a nemzetközi missziók egészségügyi biztosításához szükséges létszámot - olvasható a Magyar Idők cikkében.

Magyarországon a csapatoknál az orvos állások körülbelül fele betöltetlen,

a katonaorvosok közül hiányzik a 25-35 éves korosztály.

A katonaorvosok hiánya már a Magyar Honvédség működését is veszélyezteti - mondta a lapnak Vekerdi Zoltán orvos ezredes, az MH megbízott egészségügyi főnöke. Szerinte az alacsony fizetés miatt mennek kevesen katonaorvosnak. Civilként egy orvos - főleg külföldön - a sokszorosát megkeresheti a katonaság által biztosított keresetnek - mondta. Véleménye szerint a létszámot csak egy megfelelő életpályamodell bevezetésével van esély feltölteni.

A Magyar Idők információi szerint ezt az életpályamodell-tervezetet a Honvéd Vezérkar már jóváhagyta, jelenleg

a Honvédelmi Minisztérium államtitkárai foglalkoznak vele.

A lap információi szerint az orvoshiány a NATO-ban is probléma: szövetségi szinten a különböző katonai műveleteknek csak a kétharmadát tudják egészségügyi biztosítással lefedni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK