Élete végéig rács mögött marad a csepeli hajléktalangyilkos

2016.05.04. 11:02

Tényleges életfogytiglanra súlyosbította az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok elsőrendű vádlottjának, egy Dragan nevű szerb férfinak a büntetését szerdán jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. A bíró is kivégzésnek nevezte az egyik gyilkosságot. Dragan az ítélet szerint 40 év után csak elnöki kegyelemmel szabadulhat.

A bíró szerint Truman Capote-i hidegvérrel gyilkoltak annak a hajléktalanokból álló bandának a tagjai, amelyiknek vezérét, egy magát háborús veteránnak mondó szerb férfit tényleges életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla. Egy család négy tagját például viccelődve égették el a vádlottak, miután vezérük, Dragan rántózsinórral megfojtotta őket. 

Dragan mosolygott

A férfinek nyolc segítője is volt. Az Ítélőtábla bírója szerint nem állapítható meg, hogy ők a Dragantól való félelmükben segédkeztek a gyilkosságokban. A bíró utalt rá, hogy volt olyan áldozatuk, akit nem a szerb férfi választott ki, hanem a másodrendű vádlott. Őt egy fához kötözték, és Dragan

15-ször lőtte arcon riasztópisztollyal.

A bíró egy másik esetben sem találta bizonyítottnak, hogy azért segítettek Dragannak a hajléktalanok a gyilkolásban, mert féltek tőle.

Dragan és társai hallgatják az elsőfokú bírósági ítéletetForrás: MTI/Bruzák Noémi

Dragan büntetését életfogytiglanról tényleges életfogytiglanra súlyosbította a bíróság. A férfi 40 év után csak elnöki kegyelemmel szabadulhat. Életfogytiglant kapott a másodrendű vádlott is, ő szintén 40 év után jöhet ki a börtönből, bírói döntés után. Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletében még az szerepelt, hogy a másodrendű vádlott 30 év után kérhet felülvizsgálatot, ezt az ítéletet is súlyosbította az ítélőtábla. A nyolcadrendű vádlott 10 évet kapott, a kilencedrendű pedig az előzetesben már részben leülte a 3 és fél éves büntetést. Az ő esetében vizsgálják, hogy feltételesen szabadlábra helyezhető-e.

A vádlottak arcán semmiféle érzelem nem látszott, amikor a bíró felolvasta a jogerős ítéletet. Dragan szinte mosolyogva hagyta el a tárgyalótermet.

Azt hitték, veterán

A szerb férfi 2007-ben csapódott a Boráros téren összeverődött hajléktalanokhoz, és rövid idő alatt bűnözői csoporttá alakította a társaságot.

A többszörösen büntetett előéletű Dragant tisztelték társai, azt hitték róla, hogy részt vett a délszláv háborúban – a férfi pedig mindent megtett azért, hogy függő helyzetbe hozza a Csepel-sziget északi részén táborozó hajléktalanokat.

Ölt, ha nem fogadtak szót

Dragan találhatta ki azt is, hogy marihuánát kezdjenek termeszteni a helyi eperföldeken, amit tervei szerint árusítottak is volna a bandatagok. A drog vezetett aztán az első gyilkossághoz – a vád szerint az elsőrendű vádlott megharagudott egyik ismerősükre, amiért az nem terjesztette a füvet a megbeszéltek szerint.

Sátor a 2011-ben feltárt bűnügyi helyszín közelébenForrás: Origo/ Mudra László

 A férfit ezért 2010 szeptemberében csellel a hajléktalantáborba csalták, ahol

Dragan és két tettestársa összeverte, majd egy alacsonyan álló ágra akasztotta,

hosszú szenvedésre ítélve a férfit. A holttestet később elégették, hamvait pedig a Dunába szórták - állítja a vádhatóság. A Fővárosi Ítélőtábla bírája szerint a vádlottak sem tudták egyértelműen megmagyarázni, miért ölték meg a férfit. Módszerüket még a bíró kivégzésnek nevezte.

Mészárlás színesfém miatt

Innentől kezdve nem volt megállás: a vádirat szerint Dragan a másodrendű vádlott segítségével 2011-ben egy négytagú családot irtott ki, anyát és fiát, illetve élettársaikat, akik szintén a táborban éltek.A Nyáregyházáról érkező, hajléktalansorsra jutó családnak az volt a bűne, hogy rossz helyen gyűjtöttek színesfémet.

Ezért mindnyájukat megfojtották, majd egy gödörben elégették maradványaikat.

A földbe ásták, fojtogatták

A bandában ezután szinte mindennapos lett az erőszak: Dragan azért is ölt volna, mert kábellopás közben tetten érték őket egy gyártelep biztonsági őrei – baltával támadt az egyik őrre – de megvertek, megkötöztek más sértetteket is.

Fémkoporsóban viszik el az áldozatok holttestétForrás: MTI/ Mihádák Zoltán

Végezni akartak azzal az erdélyi magyar férfival is, akit 2011 augusztusában csaltak ki a hajléktalantáborba, Dragan és két társa ekkor az áldozat értékeire pályázott. A sértettet fojtogatták, ütlegelték, kikötözve egy gödörbe temették, és így próbálták vallatni: árulja el bankkártyája PIN-kódját.

Kiverekedte magát

Az erdélyi férfi csak annak köszönheti életét, hogy támadói azt hitték, mozdulni sem képes, és magára hagyták:

a sértett azonban hátrakötözött kézzel is kilökte magát a gödörből

és elriasztotta az őrzésére odahívott kutyát is. Az ő feljelentése után göngyölítette fel a Nemzeti Nyomozó Iroda a teljes bűncselekmény-sorozatot.

Felsorolni is nehéz

A szerb férfi bűnlajstroma egymagában is kitesz egy bekezdést: az elsőfokú vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett emberölésben, emberölés előkészületében, magánlaksértésben, testi sértésben, személyi szabadság megsértésében, kifosztásban, kábítószer-kereskedelemben és -birtoklásban, lopás kísérletében és kényszerítésben találta bűnösnek első fokon a bíróság.

Életfogytiglan, első fokon

A csepeli hajléktalangyilkosságok ügyében tavaly májusban hozott nem jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszék: Dragan B.-t életfogytig tartó fegyházra ítélték, és kitiltották Magyarország területéről.

Szintén életfogytiglan járt a másodrendű vádlottnak, de a harmad- és negyedrendű vádlott is jelentős, 13, illetve 14 év fegyházbüntetést kapott az elsőfokú ítélethozatal során.

Halottszállítók a csepeli erdőbenForrás: MTI/ Mihádák Zoltán

A bűncselekmény-sorozatnak összesen kilenc vádlottja van, de az ügyészség és a védők csak a hatod- és a hetedrendű vádlott büntetését vették tudomásul, a többiek esetében mindkét fél fellebbezett – ezért került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé. A csepeli hajléktalangyilkosságokról írt cikkeinket ide kattintva találhatja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK