A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. 

 A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A kormány képviseletében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyújtotta be a népszavazásra javasolt kérdést hitelesítésre az NVB-hez, ez február 29-én megtörtént.

Orbán Viktor miniszterelnök írja alá a kötelező betelepítési kvóta elleni petíciót FelcsútonForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 A hitelesítő határozattal szemben négy felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriához, amely azokat keddi ülésén elbírálta és elutasította. A bíróság helyben hagyta az NVB hitelesítő döntését, így

lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvótáról. 

A Kúria határozatát közzé kell tenni a Magyar Közlönyben, és a közzétételt követő öt napon belül a Nemzeti Választási Bizottság elnökének tájékoztatnia kell róla az Országgyűlés elnökét.

Liberálisok: A Kúria csődöt mondott

A Magyar Liberális Párt az Alkotmánybírósághoz fordul a kvótaügyi népszavazás miatt, miután "a Kúria csődöt mondott jogértelmezésből."  - írta közleményében a párt.

A Liberálisok szerint megdöbbentő, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hitelesített egy olyan kérdést, aminek semmi értelme nincs, és ezt a hibás döntést a Kúria is megerősítette. A párt szerint az Európai Unióban nem ismerik a kötelező betelepítés fogalmát  - többek között erre hivatkoztak a Liberálisok a kérdést megtámadó beadványukban a Kúriánál -, így nem értik, hogyan engedhette most a Kúria is, hogy erről a kérdésről népszavazás legyen.