Gyerekek lettek rosszul egy csepeli iskolában

2016.05.04. 15:30

Úszás után émelyegni kezdtek egy csepeli általános iskola tanulói, 19 mentőautóval szállították őket kórházba. A vízzel minden rendben, mondja Borbély Lénárd polgármester, aki maga is keresi a tömeges rosszullét okát.

Tömeges rosszullétet jelentettek szerda reggel a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskolából. 

Egyre többen émelyegtek 

Az 5. osztályos tanulók a csepeli strand 50 méteres medencéjében úsztak. Edzés után visszatértek az iskolába, de az egyik fiú hányt és fejfájásra panaszkodott, majd egyre többen lettek rosszul. 

A 28 fős osztályból végül 19 gyereket szállítottak be a Heim Pál kórházba, mindegyik tanulóért külön mentőautó jött – tudta meg az Origo.

A gyerekek fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vittékForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ivóvíz minőségű volt

Beszéltünk a csepeli polgármesterrel, aki ígérte, meglátogatja a kórházban ápolt gyerekeket. Borbély Lénárd ugyanakkor kizárta, hogy a strand vize, esetleg klórtartalma okozhatott volna valamilyen fertőzést vagy mérgezést. 

Mint mesélte, a vizet április 30 ellenőrizte és ivóvíz minőségűnek találta az ÁNTSZ, a rosszullét után pedig a fővárosi katasztrófavédelem és egy független labor is megvizsgálta, de nem találtak kiugró értékeket vagy szennyeződést. Ezt megerősítette Kisdi Máté, a katasztrófavédelem szóvivője is. 

A csepeli strand. Háromszor is vizsgálták, de megfelelő minőségűnek találták a nagymedence vizétForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Máshol is ezt eszik

Borbély Lénárd szerint a menza minőségével sem lehet gond, hiszen az iskolai beszállító más intézménybe is szállít ebédet, ahol nem panaszkodtak rosszullétre – az eset pedig ebédszünet előtt történt. 

A polgármester mindenesetre felkérte a Kliket 

és az iskola igazgatóját, hogy vizsgálják ki az ügy hátterét. 

Az első körben elszállított gyerekek után még egy osztály fürdött az 50 méteres medence vizében – megfigyelésre őket is kórházba szállították, így végül 39 fő került a Heim Pál Gyermekkórházba. 

Egy beteget infúzióra kötöttek

Érdeklődtünk a tanulók állapotáról, és hogy mi okozhatta rosszullétüket. Fekete Ferenc, a kórház orvosigazgatója szerint a tanulók  enyhe fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodnak. Állapotuk ezzel együtt is kielégítő, egy gyerek ugyanakkor infúziót kap a sorozatos hányás miatt. Az orvosigazgató szerint jelenleg mind a 39 diákot bent tartják megfigyelésre, és holnapra dőlhet el, hogyan változik az állapotuk.