Kilenc óra a sürgősségin: megrázó felvételek

sürgősségi
Vágólapra másolva!
Egyik hétköznap délután háromtól éjfélig ült egy DK-s parlamenti képviselő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi osztályán, hogy lássa, milyen ellátást kapnak az oda érkező betegek. Megrázó tapasztalatairól kisfilmet forgatott. A kórház reagálásában elismerte, hogy a helyzet elég rossz.
Vágólapra másolva!

Egészségesen is emberpróbáló volt saját bevallása szerint az a fél nap, amit Oláh Lajos független képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi osztályán töltött múlt héten kedden.

„Szerencsére nem voltam beteg, csupán személyesen szerettem volna meggyőződni arról, milyen ellátást kapnak a beteg, bajban lévő emberek” - írta Oláh Lajos a Facebook-bejegyzésében.

A fenti kisfilmben látható fotókat és videókat a telefonjával rögzítette, a váróban rejtett kamerával, az arcokat pedig kitakarta, a hangokat eltorzította.

Az Origo kereste a kórház vezetőit, akik reagáltak is. A közlemény szerint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet

csaknem 380 ezer ember egészségügyi ellátását biztosítja a főváros dél-pesti kerületeiben és agglomerációjában.

Így naponta átlagosan 90-100 betegük van, akik javarészt délután, este érkeznek, ami jelentős terhet ró az amúgy is nagy leterheltség mellett dolgozó személyzetre.

A kórház felhívta a figyelmet arra is:

  • a sürgősségi osztályon történő betegellátás nem érkezési sorrendben történik, ez a nemzetközi irányelvekkel és más sürgősségi osztályok eljárásával megegyezik
  • a sürgősségi betegellátásra jelentkező személyek jelentős hányadánál (mintegy 60%-ánál) nem indokolt az azonnali orvosi beavatkozás
  • a sürgősségi ellátó munka előre nem tervezhető, ezért a legnagyobb gondosság mellett is több órás várakozási idő alakulhat ki
  • az egészségügyben tapasztalható általános orvos-, és szakdolgozó hiány különösen jellemző a sürgősségi ellátásra

Ápolónak állt a képviselő

Mint arról az Origo is beszámolt, nemrég a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa állt inkognitóban ápolónak egy fővárosi kórházban. Tapasztalatairól Szabó Tímea azt írta:

Ez a valós helyzet maga a földi pokol.

Szabó Tímea szerint nem túlzás, hogy az emberek lassan meghalni járnak majd a kórházakba.