Nem támogatja a kormány, hogy eltöröljék a hit- és erkölcstanoktatást az általános iskolákban, a nemzeti alaptantervet ugyanakkor felül fogják vizsgálni – reagált az Origo cikkére Lázár János. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában munkacsoportok foglalkoznak a kérdéssel. 

Lázár János szerint a mindennapi testnevelés, valamint a hittan- és erkölcstan oktatása is marad az általános iskolákban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a csütörtöki Kormányinfón jelentette be. Azt ugyanakkor nem említette, hogy a hittan- és erkölcstan kötelező, vagy fakultatív módon marad-e az iskolai tanrendben.

Lázár János szerint a kormány nem támogatja a kötelező hittan eltörlésétFotó: Polyák Attila - Origo

Nem támogatja, de vizsgálja

A miniszter egészen pontosan úgy fogalmazott: a kormány nem támogatja, hogy megszüntessék a hit- és erkölcstan oktatását, de ez nem jelenti azt, hogy „nem állnak készen arra, hogy felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet”. Azt Lázár János is megerősítette, hogy a köznevelési kerekasztalon többen is felvetették, hogy a diákok túlterheltségét az erkölcstanórák és a mindennapi testnevelés megszüntetésével lehetne elérni.

Ha engem, mint szülőt kérdeznek, semmiképpen nem támogatom a mindennapi testnevelés eltörlését” – tette hozzá a politikus.

Az erkölcstan heti egy órás elfoglaltságot jelent a gyerekeknekForrás: MTI

Két munkacsoport

Az Origónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy a Köznevelési kerekasztal keretein belül két munkacsoport is tárgyalja, megéri-e megtartani a kötelező hittan- és erkölcstanoktatást. Mint írták, munkájuknak az is része, hogy a tanulók érdekeit figyelembe vegyék. Ha egy-egy kérdésben konszenzusra jutnak, akkor javaslatukat átadják a kerekasztalnak, amely szintén javaslattal él a döntéshozók felé. A végső döntést az egyes esetek fontossága alapján Palkovics László államtitkár, Balog Zoltán miniszter, vagy pedig a kormány hozza meg.