Gyengül, emiatt veszélyesebb az Iszlám Állam

2016.05.06. 10:19

Az elmúlt hónapokban a korábbiaknál nagyságrendekkel kevesebb európai csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, emiatt és más tényezők miatt az minden kétséget kizáróan gyengül - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az állami tévében. 

A szakértő elmondása szerint emiatt kényszerül arra a terrorszervezet, hogy idősek és gyerekek közül is toborozzon. Ez ugyanakkor veszélyesebbé is teszi az Iszlám Államot, mert mostantól olyan rétegekre is oda kell figyelni, akikre eddig nem kellett, emellett egy gyermekkel szembeni fellépéskor erősebb gátlások léphetnek fel.

Gyengül az Iszlám Állam, emiatt toboroznak gyerekeket és időseketForrás: AFP

Katonailag a szövetségesek azt a stratégiát követik, hogy bombázásokkal tervezik annyira meggyengíteni a szervezetet, hogy a helyi szövetséges erők képesek legyenek elfoglalni a területet. Ez a stratégia Irakban eredményes, Szíriában azonban a szíriai kormány és az oroszok még mindig inkább a szíriai mérsékelt ellenzéket támadják, mintsem az Iszlám Államot - mondta Gyarmati István.

Hozzátette: a célban ugyan mindenki egyetért, csakhogy az orosz taktika szerint meg kell erősíteni a szír államot, majd az visszafoglalja a területeket. Ebben van logika, csak az a kérdés, hogy milyen áron - mondta még a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK