Neveket nem árulhat el a legfőbb ügyész a nyomozás érdekei miatt, azt viszont egy ellenzéki képviselő kérdésére elmondta, van-e politikus érintettje a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó – gyanú szerinti – okirat-hamisítási tevékenységének.

Van-e kormánytisztviselő, állami vezető vagy országgyűlési képviselő azon mintegy száz ember között, akik az ügyészség gyanúja szerint érintettek a néhai Welsz Tamás által működtetett, kiterjedt okirat-hamisítási tevékenységében? – erről kapott kérdést a legfőbb ügyész.

Neveket nem mondhat

Mint arról az Origo beszámolt, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalícióban politizáló független országgyűlési képviselő nemrég már kérdezte Polt Pétert arról, hogyan áll a két éve tartó nyomozás az időközben máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamás vállalkozó ügyében. 

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Viktor kormányfő focimeccset nézForrás: MTI/Beliczay László

Akkor Polt azt válaszolta, hogy az okirat-hamisítási tevékenység mintegy száz személyt érintett. Vadai kérte az érintettek listáját is, ám ezt Polt megtagadta a nyomozás érdekeire hivatkozva. Most újabb írásbeli kérdésében Vadai a politikus érintettekre kérdezett rá. 

Nincs politikus köztük

A legfőbb ügyész válaszában kifejtetteaz érintett személyek között országgyűlési képviselő, állami vezető nem található”.  Azt is írta, hogy „a nyomozás során azonosított magyar állampolgárok vonatkozásában nemzetbiztonsági kockázatra utaló adat vagy körülmény eddig nem merült fel”. 

A rejtélyes Simon-útlevél

Mint arról az Origo is beszámolt, a Simon Gábor volt MSZP-s politikus titkos külföldi bankszámláinak ügyével is összefüggésbe hozott Welsz két éve, március 20-án egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg, miközben éppen kihallgatásra szállították. 

Simon Gábor MSZP-elnökhelyettesként, majd fél évvel később gyanúsítottkéntForrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Welsz úgy került a Simon-ügybe, hogy az ügyészség szerint ő szerezte az egykori szocialista politikusnak azt a bissau-guineai útlevelet, amelynek adataival számlát nyitottak neki a MagNet Bankban, és amelyek miatt – a költségvetési csalás mellett – közokirat-hamisításra való felbujtás gyanújával is vádat emeltek ellene. Az állítólagos útlevélről Simon azt állítja, hogy sosem létezett.