A közönséggel közös zenéléssel demonstrált a Budapesti Fesztiválzenekar a Vörösmarty téren, tiltakozva a Fővárosi Közgyűlés döntése ellen, amely kétszázmillió forinttal csökkentette az együttes támogatását. 

"Elsősorban azt demonstráljuk, hogy mi nagyon szeretjük Budapestet, és tudjuk, hogy Budapest is nagyon szereti a Budapesti Fesztiválzenekart" – kezdte a koncertet Fischer Iván, a zenekar vezetője a teret megtöltő közönség előtt.

Mint mondta, legyen ma szó a jövőről, ne múltról beszéljünk, hanem arról, hogy milyen Budapestet szeretni. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol több a zene, a vidámság, az öröm, a szeretet, és kevesebb a gyűlölködés – fogalmazott Fischer Iván, aki a zenedarabok közötti szünetekben többször is megszólalt. 

Dal a sokat dolgozóknak

A demonstráción külön darabot játszottak a budapesti gyermekeknek, a fiataloknak, a nyugdíjasoknak, a művészeknek, a pedagógusoknak, a kórházi dolgozóknak, a köztisztviselőknek, mindazoknak, akik sokat dolgoznak.  

Fischer Iván zeneigazgató a Budapesti Fesztiválzenekar flashmobján a budapesti Vörösmarty térenFotó: Marton Szilvia - Origo

Megemlékeztek azokról is, akik valamilyen – akár vallási, származásbeli, vagy akármilyen – kisebbséghez tartoznak. "Azt szeretnénk, ha ők is, mint mindenki más, jól éreznék magukat Budapesten, biztonságban, barátságos környezetben, sok-sok örömmel, muzsikával" – mondta.

Egy dal a Fővárosi Közgyűlésnek is

"Szeretnék megemlékezni mindenkiről, aki Budapest Közgyűlésében dolgozik. Történt, ami történt, ők is Budapest részei, és számukra is van egy kis ajándékunk" – mondta a zeneigazgató, majd a zenekar Hanno Müller-Brachmann fellépésével előadta Mozart A varázsfuvola című operájából azt az áriát, amikor Sarastro arról énekel, hogy itt nem ismerik a bosszút. 

A múlt héten a Fővárosi Közgyűlés 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar éves támogatását, az állam viszont 100 millió forinttal növelte. 

Fischer Iván szerint a csökkentés miatt terveik módosítására kényszerülnek. "Szeretnénk megígérni, hogy egy kis visszaesés után nem fogjuk cserbenhagyni Budapestet" – hangsúlyozta a zenekar vezetője. 

Továbbra is zenélni fogunk, találkozni fogunk – mondta a karmester, majd közös muzsikálásra hívta a közönséget. A hallgatóság a saját hangszerein együtt zenélt az együttessel, a közös produkció egy Beethoven-darabban teljesedett ki.