189 határsértőt fogtak el a hétvégén

2016.05.09. 08:51

189 határsértőt és két embercsempészt fogtak el a rendőrök hétvégén. A legtöbben afgánnak, iráninak vagy pakisztáninak vallották magukat.

Péntektől vasárnapig 189 határsértőt fogtak el az ország területén, két gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

189 határsértőt fogtak el a hétvégénForrás: MTI/Mohai Balázs

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 109, szombaton 68, vasárnap 12 migránst fogtak el.

Afgánok, irániak és pakisztániak

Az év első heteiben országosan

naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, azonban februárban, márciusban és áprilisban is előfordult több olyan nap, hogy kétszáznál is több migránst tartóztattak föl, húsvéthétfőn idén a legtöbbet, 255-öt.

Hétfőtől vasárnapig 572 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten - április 25-től május 1-jéig - ez a szám 1003 volt.

Az ügyészség és a bíróság tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű. Jelentős számban vannak a magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.